Virksomheder, organisationer og eksperter i fælles opråb: Der er brug for en handlingsplan for tøjspild

BREV: En stribe aktører appellerer med Forbrugerrådet Tænk i spidsen for en national handlingsplan for at bekæmpe tøjspild. Der er behov for dansk aktion nu, lyder det i et fælles brev til miljøminister Lea Wermelin.

En række aktører kræver en handlingsplan for at bringe tøjspild ned.
En række aktører kræver en handlingsplan for at bringe tøjspild ned.Foto: thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal meget mere fokus på overforbrug af tøj.

Det mener en alliance bestående af 24 virksomheder, forskere og organisationer, der sammen har sendt et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) med ønsket om en national handlingsplan.

”Danmark har historisk været et grønt foregangsland. Tekstilområdet kalder derfor på dansk aktion nu!,” lyder det i brevet.

Brevet kommet i kølvandet på en rapport som er udarbejdet for Forbrugerrådet Tænk, der viser, at der årligt kasseres 677 tons tøj fra især supermarkeder, stormagasiner og storcentre. 

Når forbrugere, organisationer, foreninger, tænketanke, forskere og erhvervsliv er enige om, at der er brug for handling, er det et stærkt signal.

Anja Philip
Formand, Forbrugerrådet Tænk

Det nye brev er da også kommet i stand på foranledning af Forbrugerrådet Tænk.

”Vi er rigtigt glade for, at det er lykkedes os at samle en bred og stærk alliance bag denne opfordring. Når forbrugere, organisationer, foreninger, tænketanke, forskere og erhvervsliv er enige om, at der er brug for handling, er det et stærkt signal,” siger Anja Philip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk.

Brevskriverne påpeger, at der både er en handlingsplan for at mindske plastikaffald og taget initiativer for at mindske madspil. Og at man på samme måde bør have fokus på tekstilområdet.

”En national handlingsplan for mindre tøjspild vil med fordel kunne udpege og fremhæve danske styrkepositioner, så som design og hurtig omstillingsevne. Det vil give dansk erhvervsliv mulighed for at opnå indflydelse på den kommende EU-lovgivning samt at bidrage til effektivt at sikre den grønne omstilling, og samtidig opnå økonomiske fordele af at være på forkant,” lyder det i brevet.

Brevskriverne lægger op til, at et partnerskab skal udarbejde handlingsplanen.

0:000:00