Rapport: Flere sektorer skal ind under kvotesystemet

KLIMAKVOTER: Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler i ny rapport at udvide EU's kvotesystem til at omfatte alle former for energiforbrug. Først skal det nuværende system dog fungere bedre, lyder det fra danske aktører.
Michael Hjøllund
Det europæiske marked for CO2-kvoter er så effektivt et instrument til at nå EU's klimamål, at det bør udvides til at omfatte alle former for energiforbrug i EU. Det er anbefalingen fra Det Miljøøkonomiske Råds rapport, der blev fremlagt torsdag.

"Hvis alle sektorer og alle drivhusgasser var inkluderet i kvotehandelssystemet, ville de marginale udledningsomkostninger blive ens for alle forurenere - og det givne reduktionsmål ville blive opnået billigst muligt," konkluderer vismændene i deres rapport.

Som systemet er i dag, dækker kvoterne cirka 40 procent af EU's CO2-udledning, men områder som transport, husholdning og små virksomheder er reguleret gennem nationale mål.

Opdeling øger omkostningerne
Ifølge vismændenes rapport gør opdelingen i kvote- og ikke-kvotesektor, at det bliver dyrere at reducere CO2-udledningen. Hvis alle udledere var under samme system, ville prisen for at reducere udledning være ens for alle, hvilket ville gøre reduktionen så billig som mulig.

Vismændene erkender, at det er omfattende at inkludere selv små udledere af CO2 i systemet. Deres løsning er at lade elselskaberne forvalte kvoterne, sådan at de skal aflevere kvoter, når de sælger olie, kul eller gas til en kunde, der ikke er kvoteforpligtet.

Fakta
EU's system for emissionshandel (ETS) har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener ikke det er klogt at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet.

I det nye år har Europa-Parlamentets industriudvalg stemt Kommissionens forslag ned, mens Miljøudvalget stemte for forslaget.

Europa-Parlamentet skal behandle Kommissionens forslag under plenarsamlingen fra 15.-18. april.

En undtagelse fra vismændenes anbefaling er landbruget. På grund af særlige forhold, blandt andet at der er tale om meget små udledninger per virksomhed, anbefaler vismændene, at denne sektor reguleres separat.

Systemet er ikke godt nok
Hos Det Økologiske Råd deler man ambitionen om at udvide kvotesektoren, men ikke under de nuværende forhold. Kvotepriserne er for lave, og overskuddet af usolgte kvoter er for stort, lyder forbeholdet fra sekretariatsleder Christian Ege.

Hvis der var en fornuftig kvotepris, så kunne vi sagtens se formålet i at udvide kvotesystemet, men når der er så mange overskydende kvoter, får det ingen effekt.

Christian Ege
Sekretariatsleder, Det Økologiske Råd

"Hvis der var en fornuftig kvotepris, så kunne vi sagtens se formålet i at udvide kvotesystemet. Indregnede man eksempelvis affaldsforbrænding, ville det stramme kvoteloftet en lille smule, fordi der også skulle være plads til dem. Men når der er så mange overskydende kvoter, får det ingen effekt," siger han.

Udvider EU kvotesystemet nu, frygter han, at man med den ene hånd vil give afkald på regulering, som virker, og med den anden hånd lægge sektorer ind under en ordning, som efter hans mening er utilstrækkeligt.

Designfejl skal rettes
Også hos energiselskabernes erhvervsorganisation Dansk Energi mener man, at kvotesystemet skal rettes til, inden det kan udvides. Det er nødvendigt at få sikret et system, der kan drive grønne investeringer. Det kan det ikke i dag, fordi kvoteprisen er langt lavere end forventet. Det mener Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi

0:000:00