Vismænd om regeringens klimapolitik: Mange ambitioner og få konkrete tiltag

STATUS: De økonomiske vismænd kommer i deres efterårsrapport med en kommentar til regeringens klimaudspil og klimamål. Ideelt bør regeringen indføre en gradvist stigende afgift på alle drivhusgasser, skriver de. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der er for meget fokus på biler og for lidt på landbruget i regeringens klimaudspil. Og så skal danskernes klimabelastning afspejle sig i en stigende afgift på alle drivhusgasser.

Sådan lyder det fra De Økonomiske Råds formandskab, der tirsdag præsenterede efterårets vismandsrapport.

Rapporten er egentlig en status på den danske økonomi – der ti år efter finanskrisens udbrud er markant sundere, end den var i tiden op til finanskrisen – men der er også fundet plads til en status og kommentar til energiaftalen i juni og regeringens klimaudspil i efteråret.

Her kan du læse hele afsnittet "Energi-, Klima-, og Miljøpolitik" fra De Økonomiske Råds efterårsrapport om dansk økonomi:

Udspillet opstiller en række klimamålsætninger, blandt andet vedrørende overgang til nulemissionsbiler. Der foreslås dog kun få konkrete tiltag i udspillet.

De Økonomiske Råds formandskab

Energiaftale: Tre havvindparker og lavere elafgifter
I juni indgik alle Folketingets partier en energiaftale frem til 2024, hvor der blandt andet indgår tre havvindmølleparker og en reduktion af elafgifterne.

Energiaftalen har fokus på at øge produktionen af el baseret på vedvarende energi og på at øge tilskyndelsen til at bruge el frem for fossile brændsler, for eksempel varmepumper frem for olie- og naturgasfyr. Formandskabet har tidligere anbefalet lavere elafgifter, jævnfør Økonomi og miljø 2016. Samtidig er det positivt, at aftalen lægger op til at konkurrenceudsætte energispareindsatsen.

Det er hensigtsmæssigt, at alle drivhusgasser – også udledningerne fra landbruget – bliver inddraget på lige fod i målsætningerne.

De Økonomiske Råds formandskab

Nyt mål: Danmark klimaneutral i 2050
Med energiaftalen har Folketingets partier fremsat en ambition om, at Danmark skal være klimaneutral senest i 2050. Det er en præcisering i forhold til formuleringen i klimaloven fra 2014, hvor fokus var på fossilfrihed samt markant lavere udledning af drivhusgasser fra andre sektorer. I modsætning til klimaloven står alle Folketingets partier bag målet. Det er hensigtsmæssigt, at alle drivhusgasser – også udledningerne fra landbruget – bliver inddraget på lige fod i målsætningerne.

Mål bør nås med stigende afgifter på drivhusgasser
Givet dette nye klimamål er det vigtigt at bruge de instrumenter, der sikrer, at målet nås så billigt som muligt. Det mest omkostningseffektive instrument til at mindske udledningen af drivhusgasser er en gradvist stigende afgift på alle drivhusgasser.

Ud fra en fagøkonomisk betragtning vil det derfor være ønskeligt med et klart signal om, at der frem mod 2050 vil blive indført stigende afgifter på alle udledninger af drivhusgasser fra Danmark. Det vil reducere usikkerheden om de fremtidige klimapolitiske rammer og dermed mindske risikoen for, at virksomheder, landmænd og bolig- og bilejere kommer til at foretage langsigtede investeringer, der fordyrer omstillingen til klimaneutralitet i 2050.

0:000:00