Vismænd skeptiske over for grøn satsning

FINANSLOV: Regeringen og Enhedslisten målretter millioner til udvikling og eksport af grønne teknologier. Det undrer vismændene, som advarer politikerne om at satse på særlige brancher.
Anders JerkingPer Bang Thomsen
Kan politikerne spå om fremtiden?

Det spørgsmål melder sig oven på weekendens finanslovsaftale, hvor regeringen og Enhedslisten blev enige om at bruge millioner på at udvikle og eksportere grøn teknologi inden for miljø, fødevarer og energi.

"Det er opskriftens på fremtidens job," sagde miljøminister Ida Auken (SF) i en pressemeddelelse.

I 2013 afsættes der 224 millioner til grøn omstilling og beskæftigelse, som skal bruges til at fremme danske styrkepositioner som udnyttelse af affald og vandteknologi. Desuden afsættes næste år 165 millioner til at fremme grøn teknologi inden for både miljø-, fødevarer- og energiområdet.

Men hos de økonomiske vismænd er der skepsis over for den målrettede statsstøtte til miljø- og energiområdet.

Vi er skeptiske over for en selektiv erhvervspolitik, hvor politikere giver penge til en bestemt branche, fordi man tror, at den branche er mere lovende end andre brancher

 

Claus Thustrup Kreiner
Vismand og professor

"Vi er skeptiske over for en selektiv erhvervspolitik, hvor politikere giver penge til en bestemt branche, fordi man tror, at den branche er mere lovende end andre brancher," siger vismand og professor Claus Thustrup Kreiner. Han fortsætter:

"Det kan sagtens være, at for eksempel vandteknologi er fremtidens vækstområde, men så bør branchen selv kunne overbevise långivere om, at de har fantastiske investeringsmuligheder, og så er der ingen grund til at bruge statens midler."

Vismændene mener derfor, at politikerne som udgangspunkt skal koncentrere sig om de generelle rammebetingelser for erhvervslivet.

Claus Thustrup Kreiner peger dog på, at det i nogle tilfælde kan være fornuftigt at give statsstøtte. Det kan være for at rette op på en markedsfejl eller for at støtte grundforskning, som ikke ville blive udført i privat regi.

"Men det er ingen grund til at give statsstøtte til noget, bare fordi man tror, at det er fremtidens vækstbranche. Det kan markedet selv klare," siger han.

Dokumentation
Grøn pakke (Mio. kr. 2013)

Grøn omstilling og beskæftigelse 484,0
Grøn omstilling og erhvervspolitik 224
Fremme og eksport af grønne løsninger 85
Grøn omstillingsfond 40
Grøn fødevaresektor som jobskaber 60
Viden, lokal forankring og iværksætterhus 39

Mere og bedre grøn teknologi 165
Styrkelse af miljøteknologier og økologisk byggeri 65
Særlig indsats for bæredygtig fødevareproduktion 50
Innovative og effektive energiteknologier 50

Flere energibesparelser 45
Flere energibesparelser i offentlige bygninger 15
Energisparepulje til den almene boligsektor 20
ESCO, erfaringsopsamling og formidling 10

Nye kautioner for grønne investeringer 50

Grønnere kollektiv transport 40
Tilgængelighed på stationer 25
Elektrificering af jernbanestrækning 15

Pulje til grøn omstilling og beskæftigelse 100

I alt 624 millioner i 2013

Fra 2013-2018: i alt 1.551 millioner (udmøntningen fra 2014 til 2018 fremgår af finanslovsaftalen side 36).

Initiativerne under styrket miljø, grøn omstilling og grønne arbejdspladser finansieres ved generelle prioriteringer på finansloven samt ved omprioriteringer på 90 mio. kr. fra natur- og miljøordninger på Miljø- og Fødevareministeriets områder, hvor forbruget hidtil har været lavere end forventet, og omprioriteringer indenfor Erhvervs- og Vækstministeriets område på 20 mio. kr. samt 20 mio. kr. på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets område.


0:000:00