Vismændene langer ud efter Cepos

OMKOSTNINGER: De beregninger, Cepos har lavet af omkostningerne ved den grønne omstilling, skyder langt over målet, skriver Det Miljøøkonomiske Råd i deres nye rapport. Der er mere som forener os end adskiller, svarer Cepos.

Martin Ågerup er godt tilfreds med, at Cepos nu er blevet en del af Det Miljøøkonomiske Råds rapport. Det vider om, at Cepos skubber til dagsordenen, mener han.
Martin Ågerup er godt tilfreds med, at Cepos nu er blevet en del af Det Miljøøkonomiske Råds rapport. Det vider om, at Cepos skubber til dagsordenen, mener han.Foto: CEPOS
Morten Øyen

Det gav en del opmærksomhed, da Cepos for et år siden kunne berette, at det vil koste danskerne 100 milliarder kroner om året at blive fossilfri.

Fakta
Cepos

Cepos er en uafhængig borgerlig-liberal tænketank og CEPOS er en forkortelse af 'Center for Politiske Studier'.
Cepos søger at påvirke den politiske debat og derved de politiske beslutninger ved:
  • at frembringe ny viden om samfundsindretningen gennem analyse og forskning.
  • at udarbejde løsninger og konkrete forslag til ny politik.
  • at påvirke nutidens og fremtidens beslutningstagere gennem medier, møder, konferencer, publikationer og uddannelse.

Men de beregninger bliver nu skudt ned af Det Miljøøkonomsike Råd.

Det fremgår af rådets såkaldte vismandsrapport, som blev præsenteret tirsdag.

Heri har vismændene et afsnit tilegnet den borgerlig-liberale tænketanks beregninger, som rådet mener, skyder langt over de reelle omkostninger til den grønne omstilling.

Overordnet er vi enige om det meste. Og så er der nogle konkrete ting, de ser lidt forskelligt på, hvor vi har en faglig uenighed.

Martin Ågerup
Direktør, Cepos

Tvivlsomme beregninger
Cepos baserer sine beregninger på Thorning-regeringens ”virkemiddelkatalog”, der i 2013 blev lavet for at belyse omkostningerne ved en række tiltag til at opnå CO2-reduktioner i 2020.

Men da virkemiddelkataloget er udarbejdet med en tidshorisont kun frem til 2020, udelukkes en masse, når nu Danmark først skal være fossilfri i 2050, konstaterer vismændene.

”Ved at tage udgangspunkt i et kortsigtet virkemiddelkatalog antager Cepos desuden implicit, at der ikke er nogen teknologisk udvikling efter 2020, og at produktionen af vedvarende energi ikke bliver billigere over tid,” skriver Det Miljøøkonomiske Råd.

Det er med til, at et ton CO2 koster 3850 kroner at reducere ifølge Cepos, mens prisen er 580 kroner i vismændenes beregninger. Og at de samfundsøkonomiske omkostninger ved at blive fossilfri svarer til seks procent af BNP i 2050 ifølge tænketanken, mens det rundt regnet er 0,5 procent af BNP ifølge Det Miljøøkonomiske Råd.

Det svarer til 16 milliarder kroner og ligger altså langt fra Cepos' 100 milliarder kroner.

0:000:00