Von der Leyen om den grønne aftale: Det er EU’s mand på månen

OMSTILLING: Onsdag præsenterede Europa-Kommissionen den nye grønne aftale. Mens Socialdemokratiet kalder den for et paradigmeskifte, vurderer Enhedslisten den blot til at være en "bevægelse i en smule grønnere retning".

Kommissionsformand Ursula von der Leyen kaldte den grønne aftale for EU's månemission.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen kaldte den grønne aftale for EU's månemission.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

”Det er en meget særlig dag i dag.”

Sådan lød ordene fra EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, til et kort pressemøde onsdag blot en time før præsentationen af den europæiske grønne aftale.

På de fem minutter, pressemødet varede, kredsede hun især om vigtigheden i, at den grønne omstilling får alle europæerne med.

”Vi skal sikre os, at ingen bliver efterladt. Sagt på en anden måde vil den her omstilling enten virke for alle, eller slet ingen,” sagde hun og henviste til den såkaldte Just Transition Mechanism, der skal sikre, at de mest sårbare EU-regioner og sektorer kommer igennem omstillingen.

Jeg gider ikke opsætte et mål, som er fuldstændig afkoblet fra virkeligheden og umuligt at opnå

Frans Timmermans
Kommissær for Den Grønne Aftale

Et stort skridt fremad
Hos de danske medlemmer af Europa-Parlamentet blev aftalen mødt med blandet begejstring.

Morten Løkkegaard, der er europaparlamentsmedlem for Venstre, skriver i et skriftligt citat, at han er glad for, at Kommissionen har præsenteret det, han kalder en ”nødvendig og ambitiøs” grøn aftale.

Han mener, at målet om mellem 50 og 55 procent CO2-reduktion i 2030 er ”et stort skridt fremad” på det fælles EU-niveau, om end det ikke er lige så højt som Danmarks målsætning om 70 procent reduktion.

Og så mener han, at EU har den hårde del af arbejdet i vente, i og med de mange konkrete forslag til lovgivningen står for skud.

”Det er vigtigt, at EU leverer løsninger, som er 'ægte grønt'. Det nytter ikke noget, hvis forslagene koster arbejdspladser eller eksport i EU. Hvis vi skubber virksomheder ud af Europa, øger det udledningen af klimagasser samlet set. Det taber hele verden på,” siger han.

0:000:00