Debat

WWF: Klimamål skal fungere som en stærk lyskegle i horisonten

DEBAT: Haiti er i ruiner. Dansk klimapolitik er i ruiner. Desværre hænger de to ting sammen, og uden nye klimamål får vi ikke rettet op på katastroferne, skriver John Nordbo fra Verdensnaturfonden.

Foto: Pressefoto, WWF
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Nordbo
Klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden

350.000 mennesker blev ramt af orkanen Matthew og titusindvis gjort hjemløse i Haiti. Måske virker det langt væk, hvad haitianerne oplever, men det er bare den slags ekstreme vejr, der bliver mere af i fremtiden i takt med den globale opvarmning.

Og det hænger sammen med den klimapolitiske kurs her i lille Danmark. Danmark har været et af de lande, der viste, at klimaproblemet skulle tages alvorligt, og at det kunne lade sig gøre at reducere CO2-udslippet markant.

Nu er kursen lagt om, og haitianerne og andre udsatte lades i stikken.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Gennemføres regeringens 2025-plan, kan det medføre en stigning i CO2-udslippet på knap 10 procent. Den stigning vil bryde en lang årrække med faldende udslip. Regeringen har også droppet målet om 40 procent reduktion af drivhusgasudslippet i 2020 – et mål, der netop viste udadtil, at Danmark var blandt de rige lande i verden, der tog klimaproblemet alvorligt.

Reelt ligger Danmarks klimapolitik i ruiner, og det er bydende nødvendigt at få rettet kursen op ved at forhandle et nyt ambitiøst klimamål på plads i løbet af 2017. Et klimamål skal være en stærk lyskegle i horisonten, der kan styres efter, og som sikrer, at regeringer ikke forfalder til kortsigtede beslutninger.

Reelt ligger Danmarks klimapolitik i ruiner, og det er bydende nødvendigt at få rettet kursen op ved at forhandle et nyt ambitiøst klimamål på plads i løbet af 2017.

Af John Nordbo, Klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden

Danmarks grønne brand er truet
Ambitiøse klimamål er ikke blot klimapolitik, men også klog erhvervspolitik og økonomisk politik. Ustabile rammer og svingende politiske signaler er i sig selv gift for virksomheder og erhvervsliv, som med langsigtede investeringer skaber arbejdspladser.

Men samtidig er Danmarks grønne brand truet på livet af regeringens afskaffelse af klimamål. Nedskæringer på alt fra cykelstier og kystnære vindmøller til Danmarks internationale klimaindsats betyder, at vi ikke længere er et land, der viser vej.

Selvfølgelig går der lidt tid, før de fulde konsekvenser af regeringens bersærkergang på klimaområdet slår igennem internationalt og får Danmarks brand value til at rasle ned, men det er utopisk at tro, at vi vil kunne sælge vores model for grøn omstilling, hvis der ikke længere er nogen.

Danmark har pt. EU’s højeste andel af energiteknologi ud af den samlede vareeksport, og antallet af grønne job er stigende. Vi er anerkendt i hele verden for vores grønne danske kompetencer, fra dansk-mexicansk energisamarbejde til planer for vedvarende energi i Kina.

Alt dét sætter regeringen over styr med omfattende besparelser på den energiforskning, der skal sikre, at vi også i fremtiden hører med i toppen af internationalt efterspurgte grønne kompetencer.

Vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge går den modsatte vej og skruer op for energiforskningen og den grønne erhvervspolitik. Og på samme tid investerer lande som USA, Kina og Sydkorea i udvikling af energiteknologier, der skal gøre dem til internationale clean tech super powers.

Danmark bliver simpelthen nødt til at være vågen i stedet for at bruge vores historisk stærke grønne brand som sovepude.

Danskerne bakker op
I diskussionen er det vigtigt at huske på, at den danske befolkning vil det grønne. Hele 82 procent af vælgerne vurderer i høj grad eller i nogen grad, at en grøn omstilling er nødvendig for kommende generationers muligheder for et godt liv. Kun to procent siger 'slet ikke'.

Det viser en spritny undersøgelse, som vi har fået foretaget i samarbejde med Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace.

Undersøgelsen viser også, at der i befolkningen er et solidt flertal for, at de grønne partier i Folketinget bør gå sammen og blive enige om en mere ambitiøs klima- og energipolitik uden om regeringen.

Der er altså vælgeropbakning til at gå sammen om at sætte et stærkt klimamål for 2030. Det fortjener både danskerne, haitianerne, de kommende generationer – og de virksomheder, som skal skabe fremtidens arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Nordbo

Klimarådgiver, CARE
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00