Rambøll Fonden tildeler pris til nyt CO2-nedsættende byggemateriale

Rambøll Fonden tildeler Flemming Bligaard Prisen 2020 til den britiske arkitekt og forsker Colin Rose for udviklingen af et nyt genbrugsmateriale til byggebranchen, som kan nedsætte CO2-udledning. 

Ghita Nidam Møller

Ved at erstatte beton og stål med et nyt udviklet genbrugstræmateriale i den danske byggebranche, kan Danmark mindske sin udledning med 340.000 ton CO2 årligt.

Sådan lyder konklusionen fra arkitekt og forsker Colin Rose fra University College London, der har forsket i cirkeløkonomi og har udviklet materialet "krydslamineret sekundært træ" til byggebranchen for at kunne nedsætte udledning af CO2.

For den indsats og motivation til byggebranchen både i Danmark og resten af verden modtager han Rambøll Fondens bæredygtige pris "Flemming Bligaard Prisen 2020". Med prisen følger 500.000 kroner. 

Det oplyser Rambøll Fonden i en pressemeddelelse.

Den prisvindende forsker Colin Rose bliver dermed hyldet for sin forskning, der har ført til et bæredygtigt alternativ til beton og stål, som endnu er ukendt på det danske marked.

Det gælder det såkaldte krydslaminerede sekundære træ, som er et nyt byggemateriale fremstillet af meget hårdt komprimeret genbrugstræ i lag, der minder om opgraderet krydsfiner.

Det afgørende er, at CO2-udledningen ved produktionen af materialet er halvt så høj som beton, og at træet desuden har bundet CO2 i vækstfasen. På den måde bliver CO2-effekten negativ.

Det nye materiale har dermed et stort potential for at skabe en mere bæredygtig dansk byggebranche, udtaler Neel Strøbæk, der er fondsbestyrelsesmedlem og koncerndirektør indenfor bæredygtighed hos Rambøll:

"Hvis samtlige nybyggede boliger i 2020 i Danmark primært var træbaserede, ville den potentielle CO2-besparelse svare til cirka 340.200 ton CO2. Og træbygninger ville over en 50-årig periode kun udlede op til halvdelen af tilsvarende bygninger med konventionelle materialer. Træbyggeri kan derfor være med til at spille en væsentlig rolle i målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030.” 

0:000:00