Ny EU-gruppe styrker højrefløjsnationalister

MODSTAND: En række EU-skeptiske partier er gået sammen i en ny gruppe i Europa-Parlamentet. Det giver dem adgang til midler og taletid. Men det bliver formentlig småt med reel indflydelse, vurderer ekspert.

Formand for franske Front National, Marine Le Pen
Formand for franske Front National, Marine Le PenFoto: Europa-Parlamentet
Henrik Axel Lynge BuchterKasper Kaasgaard

Et år efter valget til Europa-Parlamentet i 2014 fik Marine Le Pen, franske Front Nationals karismatiske frontkvinde, efter megen møje og besvær  indfriet et af sine store mål: En ny parlamentsgruppe, som består af radikale EU-skeptikere.

Marine Le Pen skal selv lede gruppen sammen med Marcel de Graaff fra det hollandske Frihedspartiet. Den får navnet Et Nationernes og Frihedens Europa (ENF).

Som gruppe får man adgang til økonomiske midler fra Parlamentet og en række officielle beføjelser i lovgivningsarbejdet. ENF står til at modtage omkring 130 millioner euro over de næste fire år.

Det betyder noget, forklarer Doru Frantescu, direktør og medstifter i VoteWatch Europe, som overvåger og forsker i stemmeafgivning i Parlamentet.

”Med flere penge til rådighed kan de få lavet forskning og publikationer, og de kan lave kommunikation. Det kan øge deres synlighed og deres informationsniveau,” siger Doru Frantescu.

Med nationalistiske Front National i spidsen placerer ENF-gruppen sig på Europa-Parlamentets yderste højrefløj.

Bliver set skævt til

Ud over penge får grupper i Parlamentet adgang til taletid ved plenarsamlinger, mulighed for ordførerskaber på rapporter samt formandsposter i Parlamentets mange fagudvalg.

Sidstnævnte kan Le Pens ENF-gruppe dog godt skyde en hvid pil efter, vurderer Doru Frantescu.

Det måtte den kontroversielle britiske EU-skeptiker Nigel Farage sande, da hans gruppe, EFD, blev holdt fra fadet efter valget sidste år. Selvom gruppen på papiret var berettiget til at få en udvalgsformandspost, blev det blokeret af de andre parlamentarikere.

Vakkelvorent projekt

Netop Nigel Farage og Marine Le Pen er nok de to mest kendte EU-skeptikere i Parlamentet, og de kan enes om meget, der er i vejen med EU. Alligevel kan de ikke enes om at gå i gruppe sammen.

Derfor har Le Pen i et langt stykke tid forsøgt at danne sin egen, men det er ikke nogen nem bedrift. Det kræver nemlig opbakning fra minimum 25 parlamentarikere fra mindst syv lande.

ENF-gruppen består af 36 medlemmer – heraf 19 fra Front National. Der er lige nøjagtigt repræsentanter fra de påkrævede syv lande, men fra Storbritannien og Belgien drejer det sig kun om en parlamentariker.

Det gør det til en ustabil gruppe, som risikerer at falde fra hinanden igen, hvis blot et enkelt medlem hopper fra, siger Doru Frantescu.

Vil flytte magten

Der er nemlig store uenigheder mellem de syv partier, der nu indgår i et fællesskab i Parlamentet, forklarer Doru Frantescu. For eksempel har de to ledende partier i gruppen, Front National og det hollandske Frihedsparti, stemt forskelligt ved næsten hver anden afstemning i Parlamentet siden valget sidste år.

Han konkluderer, at det både vil gøre det svært for gruppen at samarbejde, ligesom det gør de andre grupper endnu mindre villige til at arbejde sammen med dem, da gruppen kommer til at være uforudsigelig.

På trods af både internt og eksternt pres vil Le Pens gruppe forsøge at udnytte sine nye muligheder, vurderer VoteWatch-direktøren.

”De vil spille en konstruktiv rolle set fra deres synspunkt. De vil forsøge at udforme deres rapporter på en måde, så magten bliver flyttet fra de europæiske institutioner til de nationale regeringer. Sådan vil de i hvert fald forsøge at fremstille det,” siger Doru Frantescu.

Men det bliver svært for dem i praksis, understreger han. Ikke desto mindre ser han gruppedannelsen som en fordel for Marine Le Pen og kompagni.

”Det er en styrkelse, i hvert fald på kort sigt, hvor de vil føle sig styrkede og magtfulde. På længere sigt vil de indse, at deres magt ikke er så stor, som de tror, på grund af deres manglende samarbejdspotentiale.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00