S-profil vil trykteste omstridte EU-regler: Embedsmænd skal udvise "politisk kreativitet"

BØRNECHECK: Embedsværket skal “kulegrave” Danmarks muligheder for at indeksere børnechecken inden for EU’s regler, lyder det fra Peter Hummelgaard (S), der ikke afviser at trykteste EU-lovens "ånd". 

BRUXELLES: En fremtidig socialdemokratisk regering vil presse på i embedsværket for at finde en model, der kan indeksere børneydelser, der sendes ud af landet. 

Det siger Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet. 

“En socialdemokratisk ledet regering vil arbejde videre med at se på, hvilke muligheder der ligger i forhold til at indeksere børneydelsen, så den svarer til det land, man rent faktisk har sine børn i.” 

Meldingen kommer, efter Socialdemokratiet sammen blandt andet regeringen onsdag afslog DF’s forslag at indeksere børnechecken.  

EU-Kommissionen åbnede i januar en sag mod Østrig, der sidste år valgte at indeksere børnecheckens størrelse efter købekraften i det EU-land, hvor arbejdstagerens børn bor. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at regeringen vil afvente udviklingen i Østrig, før man selv går videre med en dansk indeksering.  

Kommissionen mener, at en indeksering er i strid med EU’s regler.  

Vil sætte regeringen på arbejde 
Peter Hummelgaard er enig i, at de danske politikere ikke skal ”vedtage ting, som er i direkte modstrid med EU-retten.” 

Men han mener samtidig, at embedsværket skal gøre større brug af deres “politiske kreativitet” for at finde en løsning. 

Han foreslår, at flertallet, der vil indeksere børnechecken, laver en beretning, der pålægger regeringen at arbejde for at finde en løsning, der både overholder EU-lovene og baner vejen for en dansk indeksering af børnechecken.  

Førsteprioriteten bør dog fortsat være at ændre EU’s regler indefra, siger han.  

Indtil videre har den danske linje ikke mødt opbakning i EU.  

Ånden i loven  
Så hvad vil S gøre, hvis de politiske vinde i EU ikke skifter, og hvis embedsværket heller ikke i fremtiden finder en løsning, der kan indeksere børnechecken inden for reglerne?  

“Vi vil ikke bevidst søge en retssag. Men jeg vil hverken lægge op til eller afvise, at vi en dag vil indeksere børnechecken for at teste ånden i EU-loven," svarer Peter Hummelgaard.   

DF’s EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, tvivler på, at Socialdemokratiet vil turde indeksere børnechecken, hvis der er fare for en tur i EU-Domstolen.  

“Hvis det er så vigtigt for dem, hvorfor så ikke bare stemme for at indeksere børnechecken nu? Den østrigske løsning er den eneste farbare vej. Man kan ikke gøre det bedre i den danske centraladministration."  

Læs hele artiklen på Altinget: eu, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer. På Altinget: eu giver vi dig en skarp og dybdegående dækning af europaparlamentsvalget - få et prøveabonnement her. 

Forrige artikel Få overblikket: Altinget holder åbent hus hele valgkampen Få overblikket: Altinget holder åbent hus hele valgkampen Næste artikel EU-overblik: Mulig EU-formand åbner for stemmeret til 16-årige, og Alternativet bakker op EU-overblik: Mulig EU-formand åbner for stemmeret til 16-årige, og Alternativet bakker op