Debat

Alternativet: Kampen mod tech-giganterne skal kæmpes i EU

DEBAT: Hvis vi skal stå stærkt over for tech-giganter som Facebook og Google, må vi stå sammen i EU. Fælles har vi nemlig musklerne til at sætte standarderne, mener Rasmus Nordqvist (ALT).

Som land er vi alt for lille til at kæmpe mod virksomheder som Facebook og Google alene. Men når vi står sammen i EU, har vi faktisk musklerne
Som land er vi alt for lille til at kæmpe mod virksomheder som Facebook og Google alene. Men når vi står sammen i EU, har vi faktisk musklerneFoto: /ritzau/Mathias Svold
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist (ALT),
EU-ordfører

Verden er i konstant udvikling, og med digitaliseringen vælter nye muligheder ind over os og skaber fundamentale forandringer i vores liv. For at sikre os, at det er positive forandringer, er vi imidlertid nødt til at stå stærkt over for de tech-giganter, der nu engang dominerer den digitale udvikling.

For det første skal vi sikre borgernes ret til privatliv gennem datasikkerhed. Det viser Facebook-skandalen med Cambridge Analytica kun alt for tydeligt nødvendigheden af.

Hvor det før var guld og olie, der var magtfaktorer i verden, så er data nu det nye sorte guld. Derfor er det ikke længere nok at spørge borgerne, om de vil overlade enhver detalje af deres liv til de store tech-giganter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi bliver fra politisk side nødt til at sætte grænser for, hvad tech-virksomheder kan tillade sig at gøre med borgernes data. Her tænker jeg ikke kun på, hvem virksomhederne må videresælge vores data til, men også hvad anden- og tredjeparter må bruge dem til. 

Vi har taget vigtige skridt med persondataforordningen, men vi må ikke stoppe der, da udviklingen hele tiden kræver, at vi følger med politisk. 

Vi går glip af en masse nye, innovative ideer og løsninger, hvis vi ikke får dæmmet op for den enorme magt, de store tech-giganter har fået på det digitale indre marked.

Rasmus Nordqvist (ALT)
EU-ordfører

Fælles skatteregler
For det andet skal vi sørge for, at tech-virksomhederne bliver beskattet tilstrækkeligt. Vi ser desværre en lang række tech-virksomheder, som betaler alt, alt for lidt i skat.

Det kan lade sig gøre i dag, fordi de benytter sig af fordelagtige skatteaftaler med de enkelte lande, og fordi de udnytter, at der ikke er tale om gængse fysiske produkter, der produceres og distribueres inden for bestemte lande, når vi køber abonnementer og tilgange til digitale ydelser på tværs af landegrænser.

Det kræver, at vi får fælles skatteregler på området, der tager højde for den digitale udvikling. Der er allerede kommet gode løsninger på banen fra EU-institutionernes side, og dem mener jeg, vi skal bakke fuldt op om i Danmark. 

Vi kan ikke kæmpe alene
For det tredje skal vi sørge for at skabe plads til, at de mange nye digitale iværksættere kan komme på banen. Vi går glip af en masse nye, innovative ideer og løsninger, hvis vi ikke får dæmmet op for den enorme magt, de store tech-giganter har fået på det digitale indre marked.

Netop fordi den digitale udvikling ikke kender til nationale grænser, er det helt afgørende, at vi tager stilling og arbejder med de her udfordringer i fællesskab i EU. 

Som land er vi alt for lille til at kæmpe mod virksomheder som Facebook og Google alene. Men sammen i EU har vi faktisk musklerne. Så meget, at de nye persondataregler i EU – trods behovet for opstramninger – bliver toneangivende i verden, fordi de er et nybrud.

Faktisk har Facebook nu meldt ud, at de vil gøre forordningen til en standard. Det viser, at EU kan komme til at sætte standarden i de nye økonomier og er et godt eksempel på, hvor meget vi kan, når vi arbejder sammen i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00