Alternativets europæiske alliance står til total nedtur

TABER: Det ser sort ud for både Alternativet og den europæiske bevægelse, som partiet er en del af op til EU-valget. Ifølge meningsmålinger kommer ingen af partierne i det såkaldte European Spring i Europa-Parlamentet.

Alternativets EU-spidskandidat, Rasmus Nordqvist, sætter sin lid til, at meningsmålingerne tager fejl.
Alternativets EU-spidskandidat, Rasmus Nordqvist, sætter sin lid til, at meningsmålingerne tager fejl.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det ser ud til, at ikke engang Pamela Anderson kunne redde dem.

Den canadiske Baywatch-stjerne har ellers stillet sig side om side med spidserne fra det såkaldte European Spring for at føre kampagne for en rødgrøn europæisk bevægelse ledt af den karismatiske tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, og fra dansk side repræsenteret ved Alternativet.

Planen var, ifølge Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, sammen at føre kampagne på tværs af grænser på en fælles platform for en radikal grøn dagsorden, en Green New Deal.

Sammen skulle de progressive partier skabe en helt ny gruppe i Europa-Parlamentet, som ville gøre op med højrenationale kræfter på den ene side og EU-eliten på den anden.

Få dage før valget viser meningsmålinger fra alle EU-lande samlet af netmediet Politico, at det ikke ligefrem har givet pote. De er ikke bare langt fra de 25 kandidater fra syv lande, som det kræver at starte en ny gruppe i Parlamentet. Ikke en eneste af kandidaterne står ifølge Altingets gennemgang til at blive valgt.

Varoufakis bejler til tyskerne
Ud over Alternativet i Danmark er det blandt andre polske Razem, portugisiske LIVRE, græske Mera25, franske Génération-S ledt af den tidligere præsidentkandidat Benoît Hamon samt et par små spanske partier, der er gået sammen.

Bevægelsens frontfigur, Varoufakis, stiller op i Tyskland. Men det ser ikke ud til, at han har held med sin plan om at se dæmonerne fra de græske kriseår i øjnene, hvor han var på konstant kollisionskurs med Berlin. Heller ikke selv om hans parti, Demokratie in Europa, har haft Pamela Anderson på valgplakaterne.

I Danmark får Alternativet 2,9 procent af stemmerne i det vægtede meningsmålingssnit, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. Det er milevidt fra de anslået cirka 6,5 procent, som et sikkert mandat til Parlamentet koster.

Alternativets EU-spidskandidat, Rasmus Nordqvist, har dog ikke givet op endnu.

”Gennem de seneste år i Europa har meningsmålinger ikke nødvendigvis været noget, det var værd at sætte sin lid til,” siger han.

I stedet ser han tiden an og håber på det bedste.

”Jeg ser frem til valgresultatet på søndag. Vi knokler rundt i alle de lande, vi er opstillet i. Der er så meget gang i kampagnen, og når jeg er rundt i Danmark, oplever jeg en fed energi og en nysgerrighed på det, vi har sat gang i,” siger Nordqvist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00