Asyl delte venstrefløjen i folketingsdebat

RETSFORBEHOLD: Uenigheden var til at få øje på, da venstrefløjen debatterede retsforbeholdet med asyl som det helt store tema.

Martin Lorentsen

Der var heftig debat mellem Holger K. Nielsen (SF) og Enhedslisten, da de diskuterede den kommende folkeafstemning om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Debatten foregik tirsdag i Folketingssalen under lovbehandlingen af omdannelsen af retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Enhedslisten vil, som det eneste venstreorienterede parti, stemme nej til forslaget. Pelle Dragsted (EL) havde svært ved at forestille sig, at et asylsamarbejde kan komme på tale, hvis folkeafstemningen ender med et ja.

Han frygtede, at SF lover vetoret til blandt andre Venstre og i sidste ende afgiver suverænitet, hvis retsforbeholdet ender med at blive omdannet til en tilvalgsordning.

“Sagen er jo den, at hvis danskerne stemmer ja, gud forbyde det, den 3. december, så har man afgivet den suverænitet. Så er der ikke mere ret til en folkeafstemning,” sagde Pelle Dragsted.

Er Folketinget en samling banditter?
Holger K. Nielsen mente, at det ville være absurd at stemme nej til folkeafstemningen, hvis man ønsker et fælles og forpligtende europæisk samarbejde omkring flygtningepolitikken. SF-ordføreren mente ikke, at der var grund til Pelle Dragsteds bekymringer.

“Hr. Pelle Dragsted ved udmærket godt, at Folketinget får en ret til at vælge fra og vælge til. Spørgsmålet er så, om Folketinget per definition er en samling banditter, som ingen i denne her verden overhovedet kan stole på. Det kan man da godt mene, og det er den populisme, Enhedslisten laver politik på,” sagde Holger K. Nielsen og fortsatte:

“Der er ingen som helst forskel på den situation, som vi får nu, og den, man har kendt siden 1972, hvor vi jo ikke har haft folkeafstemninger, hver gang der skulle, om jeg så må sige, vedtages et nyt EU-direktiv om det ene eller det andet.”

Debattens omdrejningspunkt var, hvorvidt SF afgiver suverænitet i tilfælde af, at partiet stemmer ja. Det mente Holger K. Nielsen dog var en overdrivelse.

"Det er derfor, at jeg virkelig synes, det er proportionsforvrængning, når Enhedslisten gør det her til det helt store dyr i åbenbaringen,” lød det fra Holger K. Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00