Debat

Auken: Flygtningekrisen skal løses af fællesskabet

DEBAT: EU's organisationer har gjort sit for at løse den igangværende flygtningekrise, men medlemslandenes regeringer er for fodslæbende og usolidariske, skriver Margrete Auken (SF).

Det er EU’s medlemslande der spærrer for fælles løsninger, mener Margrete Auken (SF).
Det er EU’s medlemslande der spærrer for fælles løsninger, mener Margrete Auken (SF).Foto: Pressefoto
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Ingen ved deres fulde fem tror flygtningekrisen bare går væk. Udfordringen med de mange mennesker som tvinges på flugt, er fælles for alle EU-landene. Ingen af os slipper ved at forskanse os bag pigtråd, (symbolske) grænsekontroller eller afvisning af at tage en fair del af tilstrømningen.

Danmark er stadigvæk udenfor (meget af) EU’s asylpolitik, og nej’et i december til at omdanne retsforbeholdet har skubbet os længere udenfor EU’s indflydelsescirkel. Men vi har stadig god mulighed for at påvirke processen. Danmark er jo gennem en slags parallelaftaler med i både Frontex og Dublin, og selvom vi ikke har stemmeret og derfor skal rette ind efter de andres vedtagelser, kan vi godt få indflydelse med gode initiativer hjemme og forslag til løsninger fælles.

Det projekt er SF’s førsteprioritet hvis vi realistisk skal håndtere problemet: at få de bedste af de eksisterende løsninger til at virke og komme med nye forslag til at afværge den umenneskelige færd over Middelhavet med kurs mod døden og/eller en risikofyldt vandring gennem det ene efter det andet EU-land.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi har en fælles interesse i en humanitær acceptabel løsning som kan håndteres af EU. Derudover skal vi sikre mulighed for at integrere de mennesker, der skal blive her i vore samfund samt undgå at ødelægge dem, der skal tilbage til deres hjemlande.

Bindende, europæiske løsninger
En forbedring af den nuværende situation kræver bindende, europæiske løsninger som sikrer, at de sløve regeringer tager deres del af ansvaret. Det bliver både effektivt, langtidsholdbart og overkommeligt, når vi løfter sammen. De nuværende hovsa-tiltag med grænselukninger overalt i Europa har ikke svækket flygtningestrømmen, tværtimod ser vi langt flere end forventet trods vinterkulden.

Vi har en fælles interesse i en humanitær acceptabel løsning som kan håndteres af EU.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal reformere det nuværende Dublinsystem der skubber hele ansvaret over på første ankomstland, især Grækenland, Malta og Italien. Det er helt urimeligt. De nuværende meget strikse Dublinregler medfører også, at flygtninge kommer illegalt fremfor på lovlig vis at få deres sag behandlet og blive accepteret eller afvist. Kun med legale adgangsveje kan man bekæmpe menneskesmugleriet.

Husk i øvrigt, at flygtninge kommer, fordi de flygter fra krig og voldsomme kriser – ikke fordi de længes efter Europa.

Vi skal have en fair kvotefordeling af flygtninge mellem EU-landene, som dels tager højde for landenes kapacitet, herunder økonomi, samt hvor mange flygtninge der er i forvejen, dels for flygtningenes eventuelle tilknytning og sprogkundskaber. Det giver en bedre integration og styrker tilliden mellem EU-landene

Schengensamarbejdet må også reformeres. Lige nu har vi fælles visumpolitik, men hverken fungerende fælles grænsekontrol eller fælles migrationspolitik. Det giver en urimelig vilkårlighed og gør systemet sårbar for skiftende nationale egeninteresser.

Flere ressourcer til Frontex
Et velfungerende Schengen vil indebære en mere fælles politik på disse områder, og jeg har tillid til, at når vi gør det sammen, vil det også blive de europæiske værdier med solidaritet og humanisme, der styrer sagen. Det er lidt lettere at være ordentlig, når man ikke er alene om det.

Men EU’s ydre grænser må også sikres: EU’s grænseagentur Frontex skal have flere ressourcer og klar kontrol med, at menneskerettighederne respekteres ved grænserne. Her er der bestemt også plads til forbedring.

For eksempel skal flygtninge kunne klage, hvis menneskerettighederne overtrædes af Frontex. Dette har min Grønne Gruppe kæmpet indædt for, og Parlamentet gav os opbakning 3. december 2015 (nogle afstemninger gik godt den dag).

Det er EU’s medlemslande, der spærrer for fælles løsninger. Kommissionen er kommet med en række brugbare udspil, og Parlamentet har støttet og forbedret flere af dem. Regeringerne er fodslæbende, peger fingre ad hinanden og lukker grænser. Den danske er blandt de værste. Jeg og resten af SF vil gøre vores yderste for at få Danmark med på løsninger der er holdbare for flygtningene såvel som for EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00