Debat

Auken: Historisk aftale mod plastikposer falder på plads

DEBAT: Europa-Parlamentet vedtager 28. april en ny lov, der skal reducere Europas plastikforbrug. Aftalen kommer til at betyde, at forbruget af plastikbæreposer vil være nedbragt med over 80 milliarder årligt om ti år, skriver Margrete Auken (SF).

Det grønne Europa har vundet en stor sejr med vedtagelsen af en ny lov, der skal reducere plastikfirbruget markant, skriver Margrete Auken (SF). 
Det grønne Europa har vundet en stor sejr med vedtagelsen af en ny lov, der skal reducere plastikfirbruget markant, skriver Margrete Auken (SF). Foto: Marie-Louise Munkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Med den nye lov kan vi vende de økonomiske byrder til en gevinst. Samlet spares mere end fem milliarder kroner årligt, hvoraf butikkerne får størsteparten ved ikke at skulle udlevere masser af "gratis" poser.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

94 procent af Malemukkerne (en havfugl) i Nordsøen lever og dør med plastik i maven. Plastikforureningen overalt i naturen er en alarmerende følge af årtiers køb-og-smid-væk-kultur.

Når Europa-Parlamentet 28. april vedtager at begrænse forbruget af plastikposer i Europa, er det samtidig en ny måde at omgås affald på. Selvom vi i EU har haft en affaldsstrategi siden 1970’erne med reduktion som nummer ét, er det første gang, EU faktisk beslutter at gå den vej.

Aftalen, jeg som ordfører har forhandlet i Parlamentet og med EU’s regeringer, vil nedbringe antallet af lette plastikbæreposer drastisk. Når loven træder i kraft i år, vil EU’s medlemsstater enten skulle indføre en pris på alle plastikbæreposer eller sætte et reduktionsmål, der indebærer, at hver indbygger højst må bruge 90 plastikposer i 2019 og 40 i 2025. Hermed vil vi have nedbragt forbruget af lette plastikbæreposer med over 80 milliarder årligt om ti år. Der er tale om svimlende høje tal, men alligevel er det bemærkelsesværdigt, at vi har flyttet EU så markant.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Grænseoverskridende problem
Vi har fået aftalen på plads, fordi de fleste europæere har forventning om, at vi EU-politikere faktisk gør noget ved plastikposernes hærgen i naturen. I 2011 svarede mere end tre ud af fire europæere, at EU skulle se at komme i gang.

Problemet er både enormt og grænseoverskridende: I 2010 endte mere end otte milliarder plastikposer i naturen, hvor de volder stor skade, ikke mindst for dyrene. Mange af poserne følger med vind og vandløb videre ud i floder og ender i havet. Plastikaffaldet udgør 70 procent af affaldsforureningen i flere af de europæiske have. Ud over de ’usynlige’ skader er der også markante økonomiske følger for lokalsamfund i hele EU, der hvert år må bære regningen på godt 340 millioner kroner blandt andet til rensning af strande.

Med den nye lov kan vi vende de økonomiske byrder til en gevinst. Samlet spares mere end fem milliarder kroner årligt, hvoraf butikkerne får størsteparten ved ikke at skulle udlevere masser af ’gratis’ poser, og oveni tjener de 9-12 milliarder kroner hvert år på salg af poser.

Dyrere plastikposer
I Danmark skal vi nu vælge, hvilken af de to løsninger vi vil have. Jeg vil anbefale at indføre en mærkbar pris på plastikbæreposerne, så vi kunder ingen steder mere får langet plastikposerne gratis over disken.

Hvad mange ikke ved er, at i dag er plastikposens pris allerede indregnet i de sko, vi køber i skobutikken, shampooen hos materialisten eller hammeren hos isenkræmmeren. Vi bør ligesom i supermarkedet altid skulle tage stilling til, om vi virkelig gider ofre tre-fem kroner på endnu en plastikpose, eller om varen ikke bare kan kommes i tasken – eller i den stofpose, som mange flere vil vænne sig til at have med. Erfaringer fra Irland taler sit tydelige sprog: Efter at have indført pris på plastikposerne reducerede man forbruget med 91 procent på bare fem måneder.

Mod Kommissionens gode vilje
Når jeg 28. april sammen med de 750 andre medlemmer af Parlamentet endeligt vedtager loven, sker det til Kommissionens udtalte fortrydelse. Den nye Kommission prøver med mantraet ’bedre regulering’ (læs ’afregulering’) at støvsuge EU for grøn lovgivning.

Den forsøgte også temmelig klodset at bremse denne lov. Men loven er tydeligvis for populær både i Parlamentet, i blandt EU’s regeringer, og ikke mindst blandt os borgere i EU til, at Kommissionen vovede ligefrem at trække forslaget tilbage, som den har gjort med ’cirkulær økonomi’-pakken og truer med også at gøre med ’ren luft’.

Ja, det grønne Europa har vundet en stor sejr. Men der skal kæmpes hårdt for, at det ikke bliver vores sidste af slagsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00