Debat

Bagsiden af den russiske OL-medalje

DEBAT: Det kommende OL i Rusland er en oplagt mulighed for EU og Europarådet til at sætte Ruslands tvivlsomme forhold til menneskerettighederne på dagsordenen, skriver Michael Aastrup Jensen (V).
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen
Kulturordfører (V) og næstformand i Den danske delegation til Europarådet

Rusland er medlem af Europarådet og har derfor forpligtet sig til at overholde menneskerettighederne. Det kan nogle gange være lidt svært at se, at de gør det.

Seneste eksempel er en omdiskuteret lov, der forbyder "homoseksuel propaganda". En lovgivning, der desværre udtrykker de mest primitive og formørkede sider af det russiske samfund. For modsat så meget andet, der udgår fra Kreml, så har lovgivningen stor opbakning. Knap 90 procent er enige i lovgivningens formål. Det er flere, end der stemmer på Putin inklusive valgfusk.

Ikke desto mindre er det på sin plads at kritisere den russiske lovgivning, fordi den er i strid med europæiske værdier og de internationale aftaler, Rusland selv har underskrevet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Kremls selektive retfærdighed
Samtidig er der tale om en lovgivning, der meget nemt kan misbruges. De russiske domstole er korrupte, men for at gøre ondt endnu værre, så er domstolene også et redskab for Kremls magthavere til at skaffe sig af med uønskede politiske opponenter. Her fungerer den nye lov som et supplement til den russiske skattelovgivning, som ellers traditionelt set bruges i politisk motiverede retssager. Eksempelvis i tilfældet med den detroniserede oligark Mikhail Khodorkovsky og bloggeren Alexei Navalny, hvor Kreml har udøvet sin "selektive retfærdighed".

Udviklingen i Rusland er noget, vi skal tage meget seriøst i Europarådet, for den påvirker andre medlemslande med autoritære tendenser i samme retning som eksempelvis Ukraine og Azarbaijan.

Europarådets medlemmer bør derfor spørge sig selv, hvor grænsen går? Er det altid bedre at have Rusland med end at have Rusland stående udenfor?

Michael Aastrup Jensen
Kulturordfører (V) og næstformand i Den danske delegation til Europarådet

Europarådets medlemmer bør derfor spørge sig selv, hvor grænsen går? Er det altid bedre at have Rusland med end at have Rusland stående udenfor? I forbindelse med Georgien-krigen i 2008 fremsatte jeg forslag i Europarådet om at suspendere Ruslands stemmeret. Den praktiske betydning ville givetvis have været begrænset, men symbolværdien ville være høj. Desværre blev forslaget nedstemt.

OL i Rusland 
Det kommende vinter OL i Sochi er en oplagt mulighed for at sætte Ruslands tvivlsomme forhold til menneskerettighederne på dagsordenen. For Rusland må ganske enkelt ikke slippe af sted med på den ene side at afholde et OL, der viser et moderne Rusland, mens bøllestaten bag Potemkin-kulissen forfølger sine modstandere på den anden side.

I øvrigt ligger Sochi kun 37 kilometer fra grænsen til den georgiske udbryderrepublik Abkhasien. Her spiller russerne som bekendt en meget negativ rolle og agerer et langt stykke hen ad vejen som besættelsesmagt i forhold til navnlig den anden georgiske udbryderrepublik Sydossetien.

Rusland er både problemet og nøglen til at løse Georgiens territoriale udfordringer, men ind til videre har Moskva ikke just bidraget konstruktivt. Her er det helt afgørende, at Europarådet sammen med EU lægger maksimalt pres på Putin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00