Debat

Bendt Bendtsen: Populister koster italienerne dyrt

DEBAT: Den nye italienske regering lover guld og grønne skove uden at have evnerne og viljen til at få Italien ind på en holdbar økonomisk kurs, skriver Bendt Bendtsen (K), medlem af Europa-Parlamentet.

Den italienske regering med premierminister Giuseppe Conte i spidsen lever af at søge konfrontationen med EU snarere end at indgå i et frugtbart samarbejde, mener Bendt Bendtsen (K). 
Den italienske regering med premierminister Giuseppe Conte i spidsen lever af at søge konfrontationen med EU snarere end at indgå i et frugtbart samarbejde, mener Bendt Bendtsen (K). Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den nye italienske regering har fra første dag været et umage par - et forsøg på at blande olie og vand til en ensartet væske, hvilket naturligvis ikke kan lade sig gøre.

Hvor galt det allerede er gået for regeringspartnerne i det højre-populistiske Lega Nord og det ubestemmelige komikerparti 5-stjernebevægelsen, ser man vel tydeligst i italienernes budgetforslag for 2019.

Uden så meget som at blinke eller bekymre sig over, hvor pengene egentligt skal komme fra, planlægger den italienske regering med et kæmpe underskud på 2,4 procent af BNP - en tredobling af det underskud, den forrige regering planlagde så sent som i april i år.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Straffen falder på de finansielle markeder
Det går jo ikke, og det er der mindst tre grunde til.

For det første falder straffen prompte på de finansielle markeder. Det er allerede blevet markant dyrere for italienerne at låne i 2018. Ja, siden den nuværende regering kom til i maj, er den ledende rente (ti-årige) steget med 1,5 procentpoint til 3,3 procent.

Som så ofte med populister ved roret, er Italiens regering mere optaget af at love guld og grønne skove til den menige italiener i form af en meget dyr universel indkomst for dem med de laveste indkomster og at sænke pensionsalderen, fremfor at sætte gang i de reformer, der er nødvendige, hvis Italien skal have nogen som helst chance for at vokse sig ud af problemerne.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Til sammenligning er den tilsvarende danske rente blot 0,4 procent. Og senest har kreditvurderingsinstituttet Moody’s vendt tomlen ned, og italienske statsobligationer er nu kun et skridt fra at være ’junk’ - det vil sige obligationer, man som ansvarlig investor skal holde sig fra.

Italien bryder med sine egne budgetplaner 
For det andet bryder Italien bevidst med de budgetplaner, de selv har bundet sig op på, og derfor har Europa-Kommissionen med god ret bedt Italien redegøre for, hvordan de vil sikre, at budgetterne ikke skrider.

Sagen er jo, at Italien som euroland nyder godt af den stabilitet, som den fælles valuta giver et land som netop Italien. Men den fælles valuta kræver også, at de fælles regler overholdes. I bund og grund er det jo også sund økonomisk politik at have sunde offentlige finanser.

Skubber byrden videre til næste generation
Endelig skubber den italienske regering en kæmpe byrde over på de kommende generationer. Italien har i forvejen den næsthøjeste gældsbyrde i EU (130 procent af BNP), hvilket betyder, at hvert nyfødt barn i Italien kommer til verden med en gæld på intet mindre end 275.000 kroner. I den situation handler det ikke om lægge yderligere til gælden. Det handler om at mindske gælden.

Desværre har jeg ikke en særlig stor tro på, at Lega Nord og 5-stjernebevægelsen har evnerne og viljen til at få Italien ind på en holdbar kurs.

Og som så ofte med populister ved roret, er Italiens regering mere optaget af at love guld og grønne skove til den menige italiener i form af en meget dyr universel indkomst for dem med de laveste indkomster og at sænke pensionsalderen, fremfor at sætte gang i de reformer, der er nødvendige, hvis Italien skal have nogen som helst chance for at vokse sig ud af problemerne.

Italien kan ryge ud i alvorlig krise
Det er dybt uansvarligt. Føres planerne ud i livet, går der ikke længe, før Italien ryger ud en alvorlig krise med risiko for, at det smitter af på hele euroområdet og dermed også indirekte Danmark.

Lega Nord og 5-stjernebevægelsen lever af at søge konfrontationen med EU snarere end at indgå i et frugtbart samarbejde. Jeg kan godt have dem mistænkt for at ville søge en så hård konfrontation, at det ender med et nyvalg i Italien, hvor især Lega Nord vil satse på at gå endnu mere frem.

Jeg håber og tror, at den menige italiener, der allerede nu rammes på pengepungen, kan se galskaben, hvis det kommer så vidt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00