Billedserie: Nu er EU-valgplakaterne kommet op

EP-VALGKAMP: Lørdag 4. maj klokken 12.00 blev det tilladt at sætte EU-valgplakater op. Under meget omskiftelige vejrforhold rykkede partisoldaterne ud på gaden for at sætte deres kandidater op på gode pladser. Altingets fotograf brugte lørdag eftermiddag i indre København med plakatfokus. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Arthur Cammelbeeck

Der gik ikke lang tid, før man kunne se byen være prydet af valgplakater til europaparlamentsvalget, da det blev lovligt at sætte plakater op lørdag klokken 12. Der er rift om de gode, befærdede steder. Og de bliver hurtigt fyldt op af en hær af frivillige partisoldater. Simple regler for opsætning er fastlagt i vejloven og privatvejloven. De vigtigst punkter er: 

  • Opsætningen af valgplakater starter klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen. Ved folketingsvalg må ophængning dog først ske, når statsministerens har annonceret valgets udskrivelse.
  • Valgplakater, strips, snore mv. skal tages ned senest midnat otte dage efter valget.
  • Myndighederne kan fjerne valgplakater, der udgør en umiddelbar og konkret fare for trafiksikkerheden eller ikke overholder reglerne. Regningen for nedtagning af valgplakater sendes til den person, der er ansvarlig for ophængningen.
  • Valgplakaterne skal være monteret på en vejrbestandig plade og må ikke være større end 0,8 kvadratmeter. De skal være forsynet med kontaktoplysninger på den person, der er ansvarlig for ophængningen, typisk kandidaten eller partiorganisationen. Oplysningerne skal kunne læses under hele ophængningsperioden.
  • Plakaterne, målt fra nederste kant, skal være mindst 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 meter fra cykelstikant og 2,3 meter direkte over fortov eller cykelsti.

For de præcise regler klik her.

Ved Nørreport Station er Lave K. Broch (N) rykket ud for at sætte plakater op for Folkebevægelsen mod EU med sig selv som kandidat. Han får hjælp af adskillige partisoldater, blandt andet sin bror.

Sigrid Friis står på H.C. Andersens Boulevard og bruger alle midler til at få Morten Helveg Petersens (R) plakat fast på træet. De havde gode strips, da de startede, men dem løb de tør for. De nye er svære at få fæstnet.

På Nørrevoldgade tæt på Nørreport station er Dansk Folkeparti ved at sætte plakater op. Deres top-3-kandidater præsenteres med Peter Kofod i spidsen og Pia Adelsteen sammen med Anders Vistisen som wingman på hver sin side. 

Lave K. Broch kravler op i en lygtepæl i Ørstedsparken. Han har travlt, ikke kun med det fysiske arbejde, men også med en tale, han skal holde i aften i forbindelse med Danmarks befrielsesdag; en tale, han ikke er helt færdig med endnu.

Freja Fokdal er trukket i arbejdshandskerne, for de nye strips for De Radikale Venstres plakater er stride ligesom det omskiftelige vejr. Dagen startede med en snebyge, og det er koldt, når solen forsvinder bag en sky.

Socialdemokratiets plakater hænges op i de lave træer på Islands Brygge. Det er ikke altid let. "Skal vi virkelig se på ham de næste par uger?" råber en beboer i ejendommen tæt på. Samtidig overvåges de af en fyr, der tager billeder af dem, mens de sætter plakater op, da han synes, at de hænger dem for lavt. 

Lave K. Broch (N) poserer med sin egen plakat i Ørstedsparken.

Ved Børsens bygning tæt på Christiansborg er der rift om pladserne. Fie Hækkerup har fundet et sted på broen mod Nationalbanken. Muligheden for, at der kan blive dobbeltvalg, får en til at spekulere over, hvor alle de mange plakater skal hænge?

Strips er det populære valg for fastgørelse af valgplakaterne. Valgplakater, strips, snore eller andre midler, der er brugt til at hænge dem op med, skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen.

Mattias Andersen Tjavle inkognito som Jeppe Kofod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00