Debat

Debat om EU's sociale charmeoffensiv

DEBAT: Et debatpanel vil i de kommende uger sætte fokus på EU-Kommissionens udspil til et nyt sæt af sociale rettigheder, der blandt andet kritiseres for at komme i karambolage med den danske model. Mød panelet her.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

EU-Kommissionen har fremlagt en foreløbig skitse over det, der skal blive til den europæiske søjle for sociale rettigheder.

Håbet er, at EU skal blive bedre til at balancere hensynet til økonomi med hensynet til social sikkerhed for borgerne. Konkret foreslår kommissionen, at medlemslandene fastsætter et standardniveau med fælles-europæiske rettesnore inden for beskæftigelse og det sociale område.

Altinget benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Har Europa brug for en søjle for sociale rettigheder? Hvordan ser kommissionens foreløbige udspil ud? Og kommer det på kant med nærhedsprincippet, national kompetence og den danske model, hvor løn- og arbejdsvilkår reguleres mellem arbejdsmarkedets parter?

Mød panelet her:

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet. Morten Løkkegaard har tidligere været medlem af Folketinget, hvor han var Venstres EU-ordfører. Han har desuden været journalist og tv-vært på DR. Han er uddannet journalist.

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet. Ole Christensen er tidligere borgmester i Brovst Kommune. Han er butiksuddannet og merkonom.

Rina Ronja Kari
Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Tidligere har Rina Ronja Kari været organisationskonsulent i fagforeningen Pædagogstuderendes LandsSammenslutning (PLS). Hun har læst matematik og virksomhedsstudier ved RUC. 

Jon Kvist
Professor ved Institut for Samfund og Globalisering, RUC. Jon Kvist er uddannet cand.scient.adm. ved RUC og har en ph.d. i komparativ socialpolitik ved SDU.

Christiane Miβlbeck-Winberg
Europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening. Christiane Miβlbeck-Winberg har tidligere været ansat i Erhvervs- og Vækstministeriet og Forskningsministeriet. Og det internationale område har været den røde tråd i hendes arbejdsliv gennem de seneste 17 år. Hun er cand.mag. i engelsk og fransk litteratur.

Arne Grevsen
Næstformand og stedfortrædende formand i LO. Arne Grevsen er uddannet speditør og gartner. Han har været ansat hos S. A. Jessing i Kruså, på Thulebasen og hos Dæhnfeldt Frøfirma i Odense. Forhenværende næstformand i Gartnernes Fagforening Odense og formand for Det grønne område i SiD/3F.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00