Det sker i EU: Brexit, glyphosat og Indien

OVERBLIK: EU-parlamentarikere, kommissærer og en enkelt dansk minister flokkes til Strasbourg i denne uge. I Bruxelles begynder slagsmålet om fremtiden for haveejere og landmænds lille hjælper, glyphosat, mens et EU-Indien-topmøde sender Unionens spidser til New Delhi.

I Bruxelles tager de hul på slagsmålet om en forlængelse af tilladelsen til at bruge verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat. 
I Bruxelles tager de hul på slagsmålet om en forlængelse af tilladelsen til at bruge verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat. Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Mandag 2. oktober
EU-parlamentarikerne er i Strasbourg, hvor Industriudvalget mandag vil stemme om en reform af telekom-markedet, hvor de pønser på at tilføje krav om at sænke priserne på telefoni mellem EU-lande, nu hvor det er lykkedes dem at gøre det for roamingpriserne.

Tirsdag 3. oktober
Europa-Parlamentet vil debattere Ryanairs mange flyaflysninger og give deres vurdering af fremskridtet i forhandlingerne om briternes udtræden af EU. Det tegner ikke godt. Et udkast til den resolution, parlamentarikerne skal stemme om, gør klart, at de ikke finder, at der er opnået tilstrækkeligt fremskridt i skilsmisseforhandlingerne til at påbegynde næste fase i forhandlingerne.

EU-kommissærerne er med i Strasbourg, hvor de blandt andet skal fremlægge en ny pakke om såkaldt fair beskatning, der indeholder et nyt forslag om moms for handel inden for EU’s indre marked samt en pakke om offentlige indkøb.

Venstres Karen Ellemann – fiskeriminister med mere – tager også hele vejen til Strasbourg for at mødes med EU’s miljø- og fiskerikommissær, Karmenu Vella. Måske Kommissionens nye forslag om et totalforbud for ålefiskeri i Østersøen kommer op i den samtale.

Onsdag 4. oktober
Kommissionen kommer med sin månedlige opgørelse over, hvem der er på vej mod EU-Domstolen for ikke at overholde EU-reglerne.

I Europa-Parlamentet diskuterer de folkevalgte reformen af EU’s asylsystem med EU-Kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans.

Torsdag 5. oktober
EU-landene tager fat på dansen om den varme grød, når det kommer til en forlængelse af godkendelsen af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup, og som stadig flere forbrugere er skeptiske over for. Godkendelsen udløber til nytår, og EU-Kommissionen har foreslået en tiårs forlængelse. Men den franske regering har allerede meldt ud, at den vil stemme imod, til stor fortrydelse for de europæiske landmænd, der er storforbrugere af stoffet.

I Europa-Parlamentet afgør de folkevalgte, om de vil nedlægge veto mod et sæt nye kriterier til at definere hormonforstyrrende stoffer, efter et flertal i Parlamentets Miljøudvalg i sidste uge fik medhold i, at udspillet fra EU-Kommissionen er for slapt.

De folkevalgte forventes også at give grønt lys til oprettelsen af en europæisk anklagemyndighed, der skal tage sig af misbrug af EU-midler. Noget, Danmark står uden for på grund af retsforbeholdet.

Fredag 6. oktober
I New Delhi mødes formændene for henholdsvis EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd, Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, med premierminister Narendra Modi. EU-Indien-topmødet skal blandt andet markere 55-året for etableringen af et samarbejde mellem parterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00