Det sker i EU: Genvalg til Viktatoren fra Orbanistan?

OVERBLIK: Der er påskelukket i EU-land i denne uge. Ingen ministerbesøg, ingen kommissionsmøder, ingen parlamentssamlinger og ingen aktivitet ved EU-Domstolen. Til gengæld er der slutspurt i valgkampen i Ungarn, hvor det søndag bliver afgjort, om premierminister Viktor Orban som forventet får forlænget sin regeringsperiode.

Den ungarske premierminister har fået tilnavnet Viktatoren fra Orbanistan på grund af sin erklærede støtte til et såkaldt illiberalt demokrati og sine forsøg på at koncentrere magten hos sit regeringsparti, Fidesz.
Den ungarske premierminister har fået tilnavnet Viktatoren fra Orbanistan på grund af sin erklærede støtte til et såkaldt illiberalt demokrati og sine forsøg på at koncentrere magten hos sit regeringsparti, Fidesz.Foto: Zoltan Mathe/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 3. april
En række EU-parlamentarikere bruger den stille uge på at tage på studieture langt fra Bruxelles. En gruppe tager til Panama for at deltage i samarbejdet blandt folkevalgte i den såkaldte Euro-Latinamerikanske Parlamentariske Forsamling. Andre skal til Brasilien for at undersøge en stor skandale om fødevarekontroller i landets kødsektor, mens endnu andre tager til Nigeria for at se nærmere på menneskeretssituationen. En sidste gruppe rejser til Moldova og Ukraine for at se på, hvordan de to lande implementerer de samarbejdsaftaler, de har indgået med EU.

Hjemme på Christiansborg aflægger statsminister Lars Løkke Rasmussen rapport fra det topmøde i Bruxelles, der fandt sted lige inden påske for Udenrigspolitisk Nævn. Det var her, EU-lederne skulle tackle trusler om en amerikansk handelskrig og finde en reaktion på det nervegasangreb på britisk jord, som de formoder var udført af russerne, og som siden har ledt til en række udvisninger af russiske diplomater, også i Danmark.

 

Onsdag 4. april
I Italien afholder den italienske præsident, Sergio Mattarella, konsultationer i forsøget på at finde en duelig italiensk regering. Det er nu præcis en måned siden, italienerne gik til valg. Men et mudret valgresultat har udelukket alle de mere åbenlyse konstellationer i italiensk politik, så der kan stadig gå en rum tid, inden det står klart, hvem der skal lede Italien.

 

Torsdag 5. april
EU-kommissær Margrethe Vestager er i København, hvor hun stiller op til dialog med interesserede borgere, der vil vide mere om Kommissionens syn på EU’s fremtid, konkurrencepolitikken, eller som har lyst til at stille hende spørgsmål om, hvad der egentlig foregår i Bruxelles og omegn.

 

Fredag 6. april
EU’s kommende ydre grænse mellem Irland og Nordirland er i fokus, når EU-forhandlere holder et af en længere række af møder om den særlige situation på den delte ø, som Brexit kommer til at forårsage. Denne gang kommer det til at handle om borgernes rettigheder i grænselandet.

 

Søndag 8. april
Ungarerne går til valg og skal afgøre, om de vil fortsætte premierminister Viktor Orbans kurs mod det, han kalder et illiberalt demokrati. Efter otte år ved magten står hans parti, Fidesz, stadig til at vinde valget efter at have ført en kampagne, der har været fuldt fokuseret på at holde indvandrere ude af Ungarn. Herunder hvordan hans regering vil bekæmpe alle forsøg fra Bruxelles på at få ungarerne til at tage mod flygtninge. Et stort antal tvivlere i vælgerbefolkningen gør, at der stadig er lidt spænding om valgresultatet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00