Det sker i EU: Handelskrig, Rusland og skat på it-giganter

OVERBLIK: Trumps handelskrig, Ruslands rolle i giftmordforsøg, Brexit, fremtidens landbrugspolitik, Polens retstilstand og skat på it-giganter er blandt de store emner i EU-land i denne uge.

Ved et topmøde torsdag og fredag vil EU's ledere forsøge at finde et fælles svar på de trusler om en handelskrig om stål, som den amerikanske præsident, Donald Trump, efter planen vil indlede 23. marts.
Ved et topmøde torsdag og fredag vil EU's ledere forsøge at finde et fælles svar på de trusler om en handelskrig om stål, som den amerikanske præsident, Donald Trump, efter planen vil indlede 23. marts.Foto: Jacquelyn Martin/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 19. marts
I Bruxelles er der Brexit på menuen, når de respektive chefforhandlere fra Storbritannien og EU mødes i kølvandet på intensive forhandlinger i weekenden. Håbet er at lande den overgangsordning, som briterne ønsker sig, der skal lade dem forblive under EU’s regler i en periode, efter de forlader samarbejdet 29. marts 2019.

På den anden side af gaden i EU’s Ministerråd mødes udenrigsministrene for at tale Syrien, Iran og udfaldet af det russiske valg i weekenden. I den forbindelse vil den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, også informere om sidste nyt i sagen om forgiftningen af en tidligere russisk spion og hans datter i den britiske by Salisbury, som Johnson mener, at den russiske præsident, Vladimir Putin, har haft en finger med i spillet i. Samme sted mødes Esben Lunde Larsen (V) med sine landbrugsministerkolleger for at diskutere EU’s fremtidige landbrugspolitik og fiskeri.

EU-kommissær Margrethe Vestager er et smut i København for blandt andet at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Her har de blandt andet mulighed for at drøfte hans skepsis over for at give Vestager en anden kommissærperiode.

Tirsdag 20. marts
Polen kommer i søgelyset, når en tre måneders deadline udløber for regeringens svar på en række anklager, som EU-Kommissionen har rejst for brud på EU’s grundlæggende værdier. Det sker i kølvandet på en række kontroversielle reformer af landets juridiske system, særligt når det kommer til udpegelse af dommere.

Emnet kommer op på det møde blandt europaministrene, som finder sted samme dag. Samme ministre – minus briterne – skal også høre seneste nyt fra Brexit-chefforhandler Michel Barnier om, hvordan det går med at komme overens med briterne.

Landbrugskommissær Phil Hogan er i Tønder for at tale om den fremtidige landbrugspolitik, og EU-parlamentarikerne i Miljøudvalget vil kræve flere tiltag mod den stigende vaccinationsskepsis, som ses i mange lande.

Samme dag afgøres det, hvem der bliver den næste formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, S&D, efter forgængeren Gianni Pittella besluttede sig for at hellige sig italiensk frem for europæisk politik.

Onsdag 21. marts
EU-Parlamentets Industriudvalg stemmer om nye EU-regler, der skal udvide muligheden for fra EU-side at blande sig i anlæg af gasrørsledningerne fra lande uden for Unionen som for eksempel den omstridte NordStream 2-ledning.

Ved EU-Kommissionens ugentlige møde er det helt store tilløbsstykke et længe ventet forslag om at lægge skat på it-giganter. Det er firmaer som Apple, Facebook og Google, der er i søgelyset, og ifølge lækkede udkast bliver der tale om en tre procents skat på firmaer med en global omsætning på over 750 millioner euro.

Torsdag 22. marts
Lars Løkke Rasmussen (V) og hans 27 EU-chefkolleger kommer til det årlige forårstopmøde, der skulle have handlet mest om vækst, beskæftigelse og digital skat, men hvis dagsorden ser ud til at være blevet kuppet af verdensbegivenhederne. Derfor vil USA’s straftold på stål og aluminium – hvis officielle vedtagelse står til at falde sammen med topmødet – være et stort samtaleemne hos EU-lederne, der også vil skulle tale om forholdet til Rusland i kølvandet på Salisbury-sagen.

Fredag 23. marts
De fleste af EU-cheferne er stadig i Bruxelles, hvor der finder to yderligere møder sted. Det første er alle undtagen briterne inviteret til. Her skal de 27 resterende lande efter planen klappe den rå skitse til forhandlingsmandatet for et fremtidigt handelsforhold med briterne af. Derefter sendes ikke-eurolandene uden for døren, mens de 19 tilbageblivende vil tale om det økonomiske samarbejdes fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00