Det sker i EU: Merkels asylpanik bliver Europas hovedpine

OVERBLIK: Europas håndtering af asylansøgere bliver det altoverskyggende emne på det EU-topmøde torsdag og fredag, hvor også Trump og Brexit giver EU-cheferne hovedbrud. I denne uge skal Polen også stå skoleret og forklare kontroversielle tvangspensioneringer af dommere, og så skal landene tage stilling til, om de vil starte optagelsesforhandlinger med Makedonien og Albanien.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har bragt sine hjemlige politiske problemer midt ind på den europæiske politiske scene.
Den tyske kansler, Angela Merkel, har bragt sine hjemlige politiske problemer midt ind på den europæiske politiske scene.Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 25. juni
Det er en travl dag i Europa-Parlamentet. Borgerrettighedsudvalget vil stemme om, hvorvidt den kontroversielle ungarske regering er så meget på kollisionskurs med de europæiske værdier i sin kurs mod blandt andet flygtninge, at de bør få ørerne i EU-maskinen. Samme dag er der høring om Facebook-skandalen – denne gang i offentlighed og ikke bag lukkede døre, som da Facebook-grundlægger Mark Zuckerberg var forbi i starten af måneden – og så starter et tredages møde med folkevalgte fra landene i Unionens østlige nærområde fra Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Ukraine.

EU's miljø-, klima- og energiministre mødes i Luxembourg, hvor de blandt andet skal tale om Kommissionens nye kamp mod engangsplast og diskutere nye EU-regler, der skal stramme kravene til CO2-udledening for biler, og hvor energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har tænkt sig at tale for et markant højere reduktionsmål, end der er lagt op til i det oprindelige forslag.

Samme sted kommer EU's udenrigs- og forsvarsministre for at tale om EU-samarbejdet på forsvarsområdet og diskutere forholdet til Nato med organisationens generalsekretær, Jens Stoltenberg, forud for det Nato-topmøde, som finder sted i juli.

I Kommissionen præsenterer EU's retskommissær, Vera Jourova, et nyt indspil fra store nethandelsplatforme om, hvordan de hurtigere kan trække farlige produkter tilbage, jævnfør den igangværende squishygate i Danmark. Hendes kollega budgetkommissær Günther Oettinger præsenterer sit indspark til et EU-topmøde senere på ugen, hvor EU-cheferne skal diskutere, hvordan de skal gå til forhandlingerne om EU's næste syvårsbudget.

Og så besøger formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, både præsident Emmanuel Macron i Paris og premierminister Theresa May i London på den lyntur til de europæiske hovedstæder, som han påbegyndte i sidste uge som forberedelse til EU-topmødet torsdag og fredag.

Tirsdag 26. juni
I Luxembourg skriver EU's europaministre historie, når de før første gang sætter et af Unionens lande i gabestokken, fordi det er under mistanke for at forbryde sig mod EU's retsstatsprincipper. Det er Polen, der ved en høring skal forsvare sin regerings reformer af systemet for udpegelse og afskedigelse af dommere, der blandt andet vil lede til en tvangspensionering af en stor andel af de siddende højesteretsdommere i starten af juni. Ved samme møde skal ministrene vurdere, om de vil give grønt lys til at starte optagelsesforhandlinger med Makedonien og Albanien. Noget, som en række lande, herunder Danmark, tøver med at støtte.

I Bruxelles får EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, besøg af Mejeriforeningen og Kødbranchens Fællesråd, mens konkurrencekommissær Margrethe Vestager tager imod Danmarks Fiskeriforening.

Donald Tusk er nået til sin europaturnés sidste stop, som er hos den tyske kansler, Angela Merkel, som også er den med mest på spil på ugens topmøde, efter at hun har lovet sin regeringskoalitionspartner at komme hjem med en plan for håndteringen af asylansøgere, der allerede er registreret i andre EU-lande.

Onsdag 27. juni
EU-Domstolen afgør en dansk sag om familiesammenførelse for en dansk gift tyrkisk mand, der ønsker at få sin søn af første ægteskab til Danmark, efter at parret har været bosat i Sverige i nogle år. Østre Landsret har spurgt EU-Domstolen, om det var i strid med EU-reglerne om fri bevægelighed, da de danske myndigheder afviste familiens ønske.

På det ugentlige møde i EU-Kommissionen har de blandt andet forberedelsen af EU-topmødet torsdag og fredag på programmet. Herefter drager de fem liberale EU-kommissærer, heriblandt radikale Margrethe Vestager, til middag i Luxembourg sammen med de otte siddende statsministre fra den liberale Alde-gruppe, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Torsdag 28. juni
EU's chefer mødes til det, der tegner til at blive et ualmindeligt svært EU-topmøde. Det altoverskyggende emne bliver EU's håndtering af asylansøgere, hvor det fyger med ideer om modtagecentre i tredjelande og mere kontrol på de interne linjer. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans kolleger har også det problematiske forhold til USA's præsident på dagsordenen, der med stor sandsynlighed er på vej til at optrappe den handelskrig, der er brudt ud mellem de to parter.

Fredag 29. juni
Alle EU-chefer undtagen britiske Theresa May er stadig i Bruxelles, hvor de vil holde to møder. Et eurotopmøde i såkaldt inklusivt format – det betyder, at Danmark må komme med. Og et møde om forhandlingerne om briternes exit fra Unionen. På det første møde er der lagt op til, at der kommer en plan for, hvordan man får færdiggjort EU's bankunion, og så skal de tale om det fransk-tyske udspil om blandt andet et nyt eurozonebudget, som bestemt ikke er blevet lige pænt modtaget af alle lande. På Brexit-mødet vil de 27 sorgfuldt konstatere, at der er meget lidt fremdrift i forhandlingerne, og at der er behov for, at den britiske regering kommer med nogle mere realistiske forslag, særligt hvad gælder grænsen mellem Irland og Nordirland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00