Det sker i EU: Polen under EU’s demokratilup og catalansk valg

OVERBLIK: Der er lige et par enkelte ting, der skal overstås, inden julefreden kan sænke sig over Bruxelles. Et energislagsmål, afgørelsen af Ubers skæbne, valg i Catalonien og Kommissionens dom over den demokratiske situation i Polen er på dagsordenen i denne uge.

Torsdag går catalonierne til valg i kølvandet på efterårets løsrivelsesforsøg.
Torsdag går catalonierne til valg i kølvandet på efterårets løsrivelsesforsøg.Foto: /ritzau/AP/Emilio Morenatti
Rikke Albrechtsen

Mandag 18. december
Der er lagt op til langtrukne forhandlinger, når EU’s energiministre mødes mandag i Bruxelles for at forsøge at blive enige om fire store stykker lovgivning fra EU’s såkaldte ren energipakke. Blandt de helt store spørgsmål er, hvor stor en andel af det europæiske energiforbrug der skal komme fra grønne kilder i 2030, og hvilke metoder man skal tage i brug for at sikre sig, at EU-landene kommer derop.

Ifølge Financial Times vil EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, samme dag starte en undersøgelse af IKEA’s kreative skatteforhold, der angiveligt har gjort, at den svenske møbelgigant har kunnet undgå at betale omkring syv milliarder kroner i skat.

Onsdag 20. december
Ved årets sidste møde blandt EU-kommissærerne er der to emner, der stikker ud. Det første er Polen, som længe har været i EU-Kommissionens søgelys for at forbryde sig mod Unionens demokratiske værdier, blandt andet på grund af kontroversielle reformer af landets retssystem. Her skal kommissærerne beslutte, om de vil tage nye skridt mod den polske regering. De skal også vedtage et udkast til såkaldte forhandlingsdirektiver for næste fase af skilsmisseforhandlinger med briterne, efter det i sidste uge lykkedes EU-landene at erklære, at der er sket tilstrækkeligt fremskridt, hvad angår rammerne for skilsmissen til, at man kan begynde at tale om det fremtidige forhold.

Samme dag afgør EU-Domstolen, hvorvidt kørselstjenesten Uber skal ses som en transporttjenesteydelse, hvilket kan have stor indflydelse på dens mulighed for at operere på de europæiske markeder. Den kommer også med sin afgørelse i en dansk sag om reklamer for ulovlige onlinespil i danske aviser som blandt andre Ekstra Bladet.

Torsdag 21. december
Opmærksomheden vil torsdag være på Catalonien, hvor det lokalvalg, der blev udskrevet i forbindelse med, at den spanske regering i Madrid ophævede det lokale selvstyre i kølvandet på en forfatningsstridig løsrivelsesafstemning, finder sted. Den afsatte catalanske regeringschef, Carles Puigdemont, der er i eksil i Belgien, stiller op til valget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00