Det sker i EU: Ren luft, rent vand og argentinsk bøf på menuen

OVERBLIK: En omstridt handelsaftale med latinamerikanske lande, miljøsmæk over luftkvalitet og en Brexit-overgangsordning optager sindene i Bruxelles i denne uge, hvor der også kommer nye regler for vandet i de europæiske vandhaner.

En reform af EU's drikkevandsdirektiv skal få flere europæere til at drikke vand fra hanen.
En reform af EU's drikkevandsdirektiv skal få flere europæere til at drikke vand fra hanen.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Rikke Albrechtsen

Mandag 29. januar
EU-ministre skal klappe forhandlingsmandatet af til den overgangsordning for briterne, der lader dem fortsætte som en slags skyggemedlemmer af Unionen i et par år efter Brexit – bare uden stemmeret. Aftalen, der nu skal forhandles på plads med briterne, skal forhindre, at varer og personer ikke længere kan cirkulere frit mellem de to parter efter Brexit-dagen, fordi der endnu ikke er fundet en formel for det fremtidige forhold.

Også til stede i ministerrådsmødebygningen er EU’s landbrugsministre, som blandt andet har det nye udspil til reform af den fælles landbrugspolitik på programmet, som så småt er ved at tage form i Bruxelles.

30. januar
Tirsdag er miljøministrene fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien og en håndfuld andre lande indkaldt til spanking i EU-Kommissionen for at være alvorligt på kant med EU’s luftkvalitetsregler. Danmark er ikke blandt dem, der skal i skammekrogen.

Der er også møde i Bruxelles mellem EU og de latinamerikanske lande i Mercosur i forsøget på at lukke den handelsaftale mellem de to parter, der har været på tegnebrættet i årevis, men hvor blandt andet det europæiske landbrugs frygt for argentinske bøffer har været med til at blokere for resultater.

I det catalanske parlament vil de stemme om, hvorvidt Carles Puigdemont, der pt. er i eksil i Belgien, fortsat skal være leder i regionen. En spansk domstol har dog afgjort, at han ikke kan udføre det hverv fra udlandet via skype, sådan som han havde tænkt sig. Kommer han tilbage til Spanien, står han til at blive retsforfulgt for sin rolle i sidste års uafhængighedsafstemning.

31. januar
En opdatering af EU’s drikkevandsdirektiv er på dagsordenen, når de 28 EU-kommissærer mødes i Bruxelles. Det handler blandt andet om at forbedre adgangen til drikkevand på offentlige steder og øge europæernes tillid til, at det er o.k. at drikke vand fra hanen i stedet for at ty til flaskevand. De vil også diskutere den politiske situation i Iran og det nye etiske adfærdskodeks for kommissærerne selv, som træder i kraft 1. februar.

Torsdag 1. februar
Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, møder den kontroversielle milliardær og stifter af Open Society, George Soros, der er lagt for had af regeringen i sit hjemland, Ungarn.

I Sofia har det bulgarske EU-formandskab indbudt til ministerrådsmøde for EU’s erhvervsministre med fokus på Unionens fremtidige industripolitik og den europæiske økonomis konkurrenceevne.

Fredag 2. februar
I Bulgariens hovedstad er det forskningsministrenes tur til at mødes under uformelle rammer. På programmet er blandt andet, hvordan der kan sættes gang i innovationen i Europa og investeres i menneskelig kapital.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00