DF: Europol-aftale må ikke forhindre grænsekontrol

DEBAT: Danmark skal have en fornuftig aftale med Europol, som styrker alle europæere i kampen mod militant islam. Men aftalen må ikke forhindre Danmark i at kontrollere grænsen, skriver Anders Vistisen (DF).

Af Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forleden hørte jeg over internettet nogle nyhedsindslag fra Danmarks Radio. Det var med garanti ikke tilsigtet, men tilsammen blev de til en solid bekræftelse på, at danskerne 3. december gjorde ret i at sige nej til at afskaffe retsforbeholdet som betaling for at kunne være med i Europol næste år.

Det ene indslag bestod i, at DR’s Bruxelles-korrespondent i en dyster tone, der dog ikke kunne skjule en vis tilfredshed, refererede den britiske kandidat til kommissærposten for sikkerhed, Julian King, for, at det nærmest ville være umuligt for Danmark at opnå en parallel-aftale om Europol.

Vi stemte ikke nej til Europol
På mit spørgsmål til Julian King om forhandlingerne om en dansk aftale om Europol, PNR-registeret (data over flypassagerer, der rejser ind i EU) samt EUROJUST (samarbejdet mellem de europæiske anklagemyndigheder) svarede Julian King nemlig:

”Jeg støtter Europol, og jeg støtter medlemslandenes samarbejde inden for Europol, men det skal foregå inden for traktaterne” og videre: ”Danmark har protokol 22, og det begrænser samarbejdet på dette område. Der var en folkeafstemning om det, og resultatet af den afstemning må vi acceptere”.

Men det var et rent goddag-mand-økseskaft-svar fra en bureaukrat, som skal tækkes Europa-Parlamentet for at blive valgt; for danskerne stemte jo ikke nej til dansk medlemskab af Europol, men nej til at betale den høje pris, det er at afskaffe retsforbeholdet. Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten, Alternativet og SF har netop udtrykt ønske om en parallelaftale, men det svarede kommissær-aspiranten bare ikke på.

Danmark som sikkerhedshul?
Som kommissær for EU’s sikkerhed kommer Julian King dog til at tage stilling til den prekære situation, som kunne opstå ved, at Danmark ikke får en parallelaftale om deltagelse i EU’s PNR-register. Registeret pålægger flyselskaberne at udlevere lister over de passagerer, som flyver ind i EU’s område, og det kan næppe være i overensstemmelse med EU’s skærpede anti-terrorberedskab, hvis ikke Danmark deltager netop gennem en parallelaftale. Så vil man ende i den paradoksale situation, at Danmark som medlem af Schengen udgør et kæmpe sikkerhedshul og de facto gør det fælles PNR-register ubrugeligt.

Det andet indslag handlede om, at tysk politi havde pågrebet tre unge syrere, udsendt fra Islamisk Stat, kun få kilometer fra grænsen til Danmark. De tre fup-flygtninge var rejst gennem adskillige europæiske lande, nu havde de status som asylansøgere i Tyskland, den ene af dem var endda et uledsaget, men dødsensfarligt ”flygtningebarn” på 17 år.

Det tredje indslag var et typisk DR-indslag, hvor DR interviewer en af sine egne mange: En lang klagesang om Ungarns grænseværn og angiveligt brutale behandling af ulovlige indtrængere, hvorfor Luxembourgs udenrigsminister nu forlangte Ungarn smidt ud af EU, og det kunne DR’s asyl-korrespondent godt forstå.

Selvbestemmelse og grænsekontrol 
Alt i alt fortalte lidt aflytning af Danmarks Radio mig:

De ydre grænsers sammenbrud gør det muligt for Islamisk Stat at sende dødspatruljer ind i Europa forklædt som flygtninge. Og Schengensystemet gør det muligt for dem at krydse Europas grænser og sætte kurs mod Danmark, hvis de vil. Det reducerer dog vores risiko, hvis vi gør ligesom Ungarn og sætter en stopper for folkevandringen.

Vi skal have en fornuftig aftale med Europol, som styrker alle europæere i kampen mod militant islam. Og den aftale skal ikke forhindre danskerne i at kontrollere sine grænser – uanset hvordan, hvornår og hvor længe vi vil. Gerne Europol – men først og fremmest Danmark – med permanent og effektiv dansk grænsekontrol.

Forrige artikel DF: Digitalt indre marked er stor ståhej for ingenting DF: Digitalt indre marked er stor ståhej for ingenting Næste artikel S: Juncker har ingen løsning på EU-krise S: Juncker har ingen løsning på EU-krise