Debat

DF: Folkeafstemning om alt andet end Europol

DEBAT: Ja-partierne har indtil nu gjort alt for, at folkeafstemningen 3. december udelukkende skal være et spørgsmål om for eller imod Europol. Men det kunne imidlertid ikke være mere forkert, skriver Anders Vistisen (DF).

Afstemningen om retsforbeholdet handler om meget andet end Europol, skriver Anders Vistisen (DF). 
Afstemningen om retsforbeholdet handler om meget andet end Europol, skriver Anders Vistisen (DF). Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Da de jubeleuropæiske ja-partier lancerede folkeafstemningen om at opgive det danske forbehold på EU's ret- og udlændingepolitik, skete det under en massiv skræmmekampagne.

Man påstod, at Danmark ville blive alt fra et slaraffenland for pædofile og menneskesmuglere til det vilde vesten med lovløse tilstande.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen har indtil nu gjort alt for, at folkeafstemningen udelukkende skal være et spørgsmål om for eller imod Europol.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Intet kunne imidlertid være mere forkert, for Europol-samarbejdet kunne allerede have været bragt i sikkert hus på nuværende tidspunkt, for der har været utallige muligheder.

Forspildt vetoret 
Europol gik i forbindelse med forhandlingen af Lissabon-traktaten fra at være et mellemstatsligt område (altså et område, hvor hvert land har vetoret) til et overstatsligt. I forbindelse med traktatarbejdet havde Danmark altså vetoret og mulighed for at blokere, at Europol blev flyttet fra det mellemstatslige, hvor Danmark kan være med til det overstatslige.

Europol-samarbejdet kunne allerede have været bragt i sikkert hus på nuværende tidspunkt.

Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Eller alternativt betinget med en aftale om, at Danmark kunne få en aftale om fortsat at være med, som vi allerede har på en række andre områder som Schengen- og Dublin-forordningerne.

Parallelaftale syltet 
Efter man forsømte at sikre dansk deltagelse i Europol i forbindelse med Lissabon-traktaten, vidste man, at området ville blive flyttet til det overnationale område. Derfor burde arbejdet med at sikre en parallelaftale være begyndt med det samme.

Man har altså haft otte år til at sikre, at dansk politi fortsat kunne være med. Men pressen har ad flere omgange konstateret, at skiftende regeringer har syltet denne opgave. Dermed må man antage, at vores regeringer enten er inkompetente eller bare ikke ønskede en løsning på Europol-problematikken, som ikke inkluderede et opgør med det danske forbehold.

Ingen grund til asyl- og flygtningepolitik
Endelig havde man muligheden for, når man anvender den tiltrædelsesordning, som ja-partierne nu har bragt i spil, at gøre det på et begrænset område. Altså kunne man have valgt at udforme den folkeafstemning, vi nu skal til, så den kun omhandler dansk deltagelse i Europol og ikke andet. Altså bruge det på en måde, så danskerne stadig havde en garanti for, at vi ikke kunne komme ind i fælles regler om strafferammer, flygtninge og udlændingepolitik, uden at danskerne igen blev spurgt ved en folkeafstemning. Man kunne, som man påstår, man gerne vil, have fået en folkeafstemning, der kun omhandlede Europol. Det fravalgte man.

Desuden har de partier, der anbefaler et nej, lovet, at vi vil støtte en folkeafstemning om Europol som beskrevet ovenfor, hvis det bliver et nej d. 3. december. Vi vil altså stadig have alle muligheder for at tilslutte os Europol, selvom det bliver et nej.

Meget mere end Europol 
Derfor må enhver ædruelig analyse være, at ja-partierne ikke ønsker at forblive i Europol, hvis det ikke samtidig bliver et farvel til det danske retsforbehold. Altså handler afstemningen om noget andet og meget mere end bare Europol. Og det er den debat, der bliver det vigtige for danskerne at orientere sig i op til afstemningen.

Ja-partierne har snydt os før - og giver vi dem chancen, vil de med garanti gøre det igen, hvis de får et ja 3. december!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00