DF kritiseres for zig zag-kurs om dansk EU-medlemskab

BREXIT/DANXIT: Venstre efterlyser klare svar fra Dansk Folkeparti på, om Danmark skal følge briterne ud af EU.

Dansk Folkeparti blev den store sejrherre efter folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år. Mange af partiets vælgere mener, at Danmark skal melde sig ud af EU. Det er dog ikke partiets officielle politik.
Dansk Folkeparti blev den store sejrherre efter folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år. Mange af partiets vælgere mener, at Danmark skal melde sig ud af EU. Det er dog ikke partiets officielle politik.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Dansk Folkeparti hepper på et britisk 'remain' 23. juni, men ser store fordele i et 'leave'. Hvis briterne stemmer nej - og melder sig helt ud af EU, vil partiformand Kristian Thulesen Dahl ikke afvise, at danskerne også skal afgøre tilhørsforholdet til EU ved en folkeafstemning.

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) sår mere åbenlyst tvivl om fortsat dansk medlemskab af EU, mens den stemmeslugende EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) står solidt fast på fortsat dansk EU-medlemskab, så længe man ikke ved, hvad man så skal melde sig ind i.

Med kun en uge tilbage til den britiske folkeafstemning har Venstre-regeringen fået nok af de spredte meldinger fra det store EU-skeptiske støtteparti.

EU-ordfører Jan E. Jørgensen efterlyser en klar linie fra Dansk Folkeparti om Danmarks fremtid i EU.

Det er jo et parti, der er større end Venstre, og så er det da utrygt, at de ikke melder mere klart ud i forhold til noget så afgørende som Danmarks fremtid i EU

Jan E. Jørgensen
EU-ordfører, Venstre

"Det virker som om, de forsøger at lave en helgardering, så de uanset resultatet kan fremstå som en slags stedfortrædende sejrherre. Det er meget letkøbt. Det siger jo sig selv, at to forskellige løsninger ikke kan være lige gode," siger han.

Thulesen Dahl åben for nyt samarbejde
I starten af april udtalte Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, til Altinget, at Danmark også må overveje sin fremtid i EU, hvis briterne melder sig ud.

Læs også: DF åbner for at følge briterne ud af EU

Kort efter åbnede partiformand Kristian Thulesen Dahl op for en vejledende dansk folkeafstemning om fortsat dansk EU-medlemskab.

"Diskussionen om EU begynder og slutter altid med, om vi vil melde Danmark ud af EU. I min terminologi skal vi ikke melde Danmark ud af EU, men ind i noget nyt samarbejde," udtalte han til Berlingske - uden dog at definere det eventuelle nye samarbejde nærmere.

Messerschmidt: Det kan man ikke have en holdning til
EU-stjernen Morten Messerschmidt betragter udfaldet af den britiske folkeafstemning som 'win-win' for Danmark. Han mener dog ikke, at man på nuværende tidpunkt kan have en holdning til, om Danmark skal meldes ud af EU.

"Hvis man bare lukkede Danmark for al kontakt med andre EU-lande, så ville vores samfund gå i stå. Derfor er man nødt til at sætte noget i stedet for, hvis man ønsker at melde sig ud af EU. Og det synes jeg, at de folk, som vil ud af EU, skylder at formulere," siger han.

Blandt de britiske leave-tilhængere flirtes der blandt andet med idéen om en plusversion af den europæiske frihandelsorganisation EFTA, hvis den britiske økonomi fremover løsrives fra det indre marked.

Morten Messerschmidt mener dog ikke, at der eksisterer et tilstrækkeligt klart alternativ til dansk EU-medlemskab.

"Hvis briterne sætter sig for at lave et alternativ, kan det blive interessant, men jeg kommer ikke til på hverken egne, partiets eller nationens vegne at gamble med dansk politisk stabilitet, økonomisk udvikling, militær indflydelse og så videre for noget, som ikke findes," siger han.

EU-ekspert: DF maler meget forvirrende billede
Jan E. Jørgensen finder meldingerne fra Dansk Folkeparti "ekstremt forvirrende".

"Jeg tror, at det er en dyb splittelse i Dansk Folkeparti, som kommer til udtryk. Det er nok lettere at slippe af sted med, når man ikke er regeringsparti. Men det er jo et parti, der er større end Venstre, og så er det da utrygt, at de ikke melder mere klart ud i forhold til noget så afgørende som Danmarks fremtid i EU," siger han. 

Professor Marlene Wind, som er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, har også svært ved at finde hoved og hale i argumentationen fra Dansk Folkeparti.

"Det er et meget forvirrende billede. Jeg tror dog ikke, at der er tale om en bevidst strategi. Helt ærligt, så tror jeg simpelthen ikke, at de selv ved, hvad de mener," siger hun.

Ordfører: Vi er fuldstændig enige
Kritikken preller dog af på EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

"Det er jo vanskeligt at være enige eller uenige om noget, som vi ikke kender konditionerne af. Det er jo også derfor, at det er en uhyre vanskelig debat. Men efter min bedste overbevisning er der fuldstændig enighed i Dansk Folkeparti om, at EU skal fylde meget mindre, og at der skal levnes meget mere plads til nationalstaterne. Det er så lige om at finde vejen dertil," siger han.

Kenneth Kristensen Berth ser tre muligheder, hvis et flertal af briterne sætter kryds i 'leave' på næste torsdag.

Enten sker der en genforhandling, som kan danne afsæt til en ny folkeafstemning om britisk medlemskab på bedre betingelser.

Den anden mulighed er, at briterne indgår en EØS-aftale som Norge - hvilket ifølge EU-ordføreren hverken vil være til fordel for briterne eller Danmark.

"Den tredje mulighed, som jeg håber på, hvis det altså blive et nej, er, at briterne forsøger at samle nogle allierede, som er interesserede i et EU, som levner mere plads til nationalstaterne, og at de lande så i fælleskab kræver en ny aftale, som enten kan føre til generel reform af EU eller et EU i flere hastigheder," siger Kenneth Kristensen Berth.

Enhedslisten mener som det eneste af Folketingets partier, at Danmark skal melde sig ud af EU. Partiet stillede for nylig forslag om en vejledende folkeafstemning om danskernes holdning til et fortsat EU-medlemskab. Dansk Folkeparti støttede ikke forslaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

0:000:00