Stemmerne er talt op: Sådan endte EP-valget 2019

VALGRESULTAT: Venstre bliver fordoblet, Dansk Folkeparti får en vælgerlussing, og Folkebevægelsen mod EU ryger ud af Europa-Parlamentet. Få overblik over resultaterne her. 

Et rekordhøjt antal stemmer er talt op, og der kan nu gøres status på europaparlamentsvalget 2019 i Danmark og resten af Europa.

I Danmark er valgets helt store vinder Venstre, der i forhold til sidste valg fordobler antallet af mandater i Europa-Parlamentet fra to til fire. Ét af de fire mandater er dog det såkaldte 14. mandat, som først vil træde i kraft, når Storbritannien forlader EU.

Partiet har fået 23,5 procent af stemmerne og opnået en fremgang på 6,8 procentpoint, der også er den største procentvise fremgang på tværs af partierne.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Dansk Folkeparti får stor vælgerlussing
Valgets største taber må omvendt siges at være Dansk Folkeparti, der har mistet tre ud af fire af partiets pladser i Parlamentet. 

DF har fået 10,7 procent af stemmerne og er dermed gået 15,9 procentpoint tilbage.

Partiets erfarne parlamentariker Anders Vistisen ser dermed ikke ud til at komme ind, da det ene mandat formentlig går til spidskandidat Peter Kofod.

Du kan følge med i optællingen af personlige stemmer hos KMD her.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Folkebevægelsen mod EU ryger ud
Blandt de øvrige resultater kan det noteres, at SF og Radikale hver går et mandat frem, mens både Socialdemokratiet og Konservative beholder deres nuværende antal mandater – henholdsvis tre og ét enkelt.

Europaparlamentsvalget 2019 bliver dog også historisk, fordi Danmark for første gang ikke bliver repræsenteret med et EU-modstanderparti i Europa-Parlamentet. Folkebevægelsen mod EU mister nemlig partiets ene mandat.

Enhedslisten, der stiller op for første gang og tidligere har støttet Folkebevægelsen mod EU, tager omvendt ét enkelt mandat og bliver derfor repræsenteret i EU for første gang nogensinde. 

Hverken Alternativet eller Liberal Alliance fik nok stemmer til at komme ind. 

Dyk mere ned i resultaterne herunder, eller se de europæiske resultater her.

Forrige artikel Her er de europæiske resultater til europaparlamentsvalget 2019 Her er de europæiske resultater til europaparlamentsvalget 2019 Næste artikel Valgdeltagelsen slår rekord: Aldrig har så mange stemt til et EP-valg Valgdeltagelsen slår rekord: Aldrig har så mange stemt til et EP-valg