Debat

EL: Der mangler et dansk parti på venstrefløjen i EU

DEBAT: Med under et år til næste Europa-Parlamentsvalg står valget ikke mellem liberalistisk EU-centralisering eller højrenationalisme. Enhedslisten repræsenterer en anden vej, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

Europa-Parlamentet mangler et dansk parti i venstrefløjsgruppen. Den plads vil Enhedslisten indtage, skriver Nikolaj Villumsen (tv).
Europa-Parlamentet mangler et dansk parti i venstrefløjsgruppen. Den plads vil Enhedslisten indtage, skriver Nikolaj Villumsen (tv).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Villumsen (EL)
MF, Kandidat til Europa-Parlamentet

Europa har lige nu akut brug for samarbejde for at løse grænseoverskridende problemer.

I Enhedslisten ønsker vi et samarbejde, der er grønt, solidarisk og demokratisk. Et samarbejde, der stækker den økonomiske elite, som styrker borgernes demokratiske indflydelse, og som tager parti for de europæiske befolkninger frem for de multinationale selskaber, når det gælder miljø og lønmodtagerrettigheder.

Et samarbejde, der kan sætte en effektiv stopper for skattely, som kan modgå klimakrisen og rækker en hjælpende hånd til mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse.

EU-eliten brugte finanskrisen til at forgylde bankerne med milliarder, mens regningen blev sendt til lønmodtagerne i form af forhøjet pensionsalder og ringere velfærd.

Nikolaj Villumsen (EL)
MF

Utryghed og social uro
EU er desværre ikke et sådant samarbejde. EU-eliten brugte finanskrisen til at forgylde bankerne med milliarder, mens regningen blev sendt til lønmodtagerne i form af forhøjet pensionsalder og ringere velfærd. Samtidig er magten blevet mere og mere centraliseret i Bruxelles og dermed væk fra almindelige mennesker. Denne udvikling har skabt utryghed og social uro for befolkningerne i Europa. Mange oplever, at deres lønninger og arbejdsforhold er under pres fra social dumping, og velfærden for vores børn og ældre bliver beskåret.

EU's markedsfundamentalistiske traktater fokuserer på, hvordan EU kan indrettes som et stort marked, hvor multinationale selskaber uden hensyn kan shoppe rundt efter arbejdskraft. Hvor rimelige krav om forbrugerbeskyttelse, som eksempelvis forbud mod giftig kemi i skoletasker bliver betragtet som hindringer for de multinationale selskabers handel. Og hvor medlemslandenes velfærdsordninger konstant bliver sat under pres af krav om privatisering og nedskæringer.

Mindre centralisering og liberalisme
For når vi ser, hvordan det går rundt omkring i EU i dag, er spændinger og opbrud en stor del af billedet. Uligheden mellem den allerrigeste elite og den brede befolkning er stigende. Højrenationale bevægelser vinder frem på afmagt, frygt og skel.

Spørger man i Bruxelles, så er svaret på EU's problemer mere centralisering og liberalisme. Valget af Macron som fransk præsident er blevet udlagt, som et lyspunkt for EU-eliten og et tegn på, at højrenationalismen kan holdes i ave. Problemet er bare, at den økonomisk liberalistiske politik, som Macron står for i virkeligheden er brændstof for social uro og fremgang for det yderste højre.

Vi løser ikke de grænseoverskridende udfordringer, som Europa og verden står over for uden internationalt samarbejde. Derfor er der mere end nogensinde før brug for, at vi arbejder hen mod et europæisk samarbejde, som bygger på det store flertals interesser. Det kræver en stærk europæisk venstrefløj.

Venstrefløjen skal sætte sig i spidsen for at begrænse de multinationale selskabers magt, sætte en effektiv stopper for skattely og beskytte forbrugere og almindelige lønmodtagere. Magtbalancen skal tippes, og ræset mod bunden skal stoppes.

Derfor er Enhedslistens vigtigste europapolitiske projekt at være en del af og bidrage til en stærk europæisk venstrefløj i og uden for EU-parlamentet.

Enhedslisten i Parlamentet
I Europa-Parlamentet vil vi hver dag arbejde for at trække EU i en mere solidarisk og bæredygtig retning. Vi skal bekæmpe skattely og indføre strengere miljøkrav til gavn for miljøet og drikkevandet. Vi skal smække EU-kassen i for Erdogan og støtte de demokratiske kræfter i Tyrkiet. Vi skal have rullet persiennerne op i Bruxelles’ glasbelagte kontorbygninger, så der bliver mere gennemsigtighed, og så de europæiske befolkninger har en chance for at vide, hvad der foregår. Vi skal i flæsket på frås, fusk og humbug i EU.

Allerede i dag har vi et meget tæt samarbejde med venstrefløjskræfter som blandt andet spanske Podemos, franske France Insoumise, den portugisiske venstreblok og Venstrepartiet i Sverige. Alle stærke rød-grønne kræfter, der står sammen i ønsket om at gøre grundlæggende op med EU's nyliberale og udemokratiske traktater. Men der mangler et dansk parti i venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet. Den plads vil Enhedslisten indtage.

I snart 25 år har Enhedslisten været en ukuelig stemme i Folketinget for klimaet, miljøet og mennesker på flugt. Vi har ført an i kampen mod skattely, social dumping og mørklægning. Nu ønsker vi i samarbejde med den europæiske venstrefløj at føre den kamp frem i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00