EL: EU ser til, mens Orbán mishandler demokratiet

DEBAT: Viktor Orbáns angreb på de demokratiske institutioner og Ungarns folk kalder på en fælles reaktion fra EU. I stedet vakler de konservative, og Dansk Folkeparti hylder ham som en Messias, skriver Enhedslistens spidskandidat Nikolaj Villumsen.

Af Nikolaj Villumsen
Spidskandidat for Enhedslisten til EU-Parlamentsvalget

Den ungarske premierminister Viktor Orbán er i fuld gang med at undergrave resterne af den ungarske retsstat. Han har udskiftet dommere for at sikre sig en dømmende magt, der er på linje med sin politiske overbevisning.

Han har drevet Det centraleuropæiske universitet ud af landet med antisemitiske klichéer. Og på grænsen til Serbien har han rullet et pigtrådshegn ud, der ville gøre Donald Trump stolt og fører tankerne tilbage til Berlinmuren.

Politiske krystere
Man skulle tro, at alt dette var nok, til at de europæiske politikere ville ranke ryggen og forsvare de demokratiske og menneskeretlige værdier, de så gerne holder skåltaler om. Men ud over skåltalerne er det blevet til meget lidt.

Den konservative gruppe har i flere år lagt sine beskyttende vinger om Orbán og hans mange mandater. De har fra tid til anden pippet op med en spagfærdig kritik af ham, men at gå videre end ordene har de ikke formået.

De har nu efter lang tids offentligt pres endelig bøjet sig og suspenderet Orbáns medlemskab af den konservative gruppe. Suspenderet, ikke ekskluderet.

Ikke alene halser de efter den offentlige mening: De har ikke modet til at sætte handling bag holdning og ekskludere en højreekstrem antidemokrat fra deres gruppe. Suspenderingen er det stærkeste ’signal’, Pernille Weiss og Bendt Bendtsen har modet til at sende.

Bryd med Orbán
Længere ude på den europæiske højrefløj er signalerne endnu mere foruroligende. Dansk Folkeparti og deres nye allierede i det italienske ekstreme højreparti Lega har slået armene ud og er klar til at byde Orbán og hans kumpaner velkommen.

Søren Espersen fra DF mener, at Orbán med sine overgreb på politiske modstandere, antisemitiske retorik og antidemokratiske reformer er del af en ”spændende mangfoldighed” inden for EU-samarbejdet, og Peter Kofod, spidskandidat til EU-valget for samme parti, synes ikke, at det er relevant at diskutere ungarsk indenrigspolitik.

For Enhedslisten er sagen ganske klar: Vi er modstandere af antidemokrater og højreekstremister, uanset hvilken form de antager. Og vi har brug for en stærk venstrefløj for at forsvare vores demokratiske værdier.

Men hvis vi skal garantere de retsstatsprincipper og frihedsrettigheder, EU skulle forestille at være til for at sikre, har vi brug for, at alle demokratiske kræfter står sammen. Hvis de europæiske borgerlige partier tager deres egne fraser om europæiske værdier og demokratiske principper alvorligt, er de nødt til at bryde med Orbán og hans kumpaner én gang for alle. Bedre sent end aldrig.

Forrige artikel Schaldemose og 3F: Id-kort skal forhindre social dumping i EU Schaldemose og 3F: Id-kort skal forhindre social dumping i EU Næste artikel Rina Ronja Kari: EU er en del af klimaproblemet – ikke af løsningen Rina Ronja Kari: EU er en del af klimaproblemet – ikke af løsningen