Debat

EL: Tænketanken Europa er en part, ikke ekspert

REPLIK: Det er fint, at Tænketanken Europa blander sig i EU-debatten som andre partshavere, så længe den ikke bliver tildelt en ophøjet ekspertstatus, skriver Søren Søndergaard i en replik til tænketankens direktør, Bjarke Møller.

Foto: Folkebevægelsen mod EU
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

I et indlæg afviser Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa, min påpegning af en række fejl i Tænketankens skriverier om Europol og afskaffelsen af retsforbeholdet. Men jeg er ærlig talt ikke imponeret.

Tag bare første punkt i Bjarke Møllers svar.

Her forsvarer han, at Tænketanken i debatten fremførte, at det ville være ”usandsynligt”, at en særaftale om Europol ville kunne forhandles på plads, inden den nye Europol-forordning træder i kraft 1. maj. Han skriver bandt andet, at ”Søren Søndergaard har uret. Vi forholdt os eksplicit til nej-partiernes krav om at få en parallelaftale”.

Det er fint, at Tænketanken Europa blander sig i EU-debatten. Præcis som andre engagerede partshavere, som ønsker at kæmpe for deres særlige politiske synspunkter.

Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Jeg skal ikke udelukke, at Tænketanken Europa har haft en parallelaftale i tankerne, men det er ikke det, som fremgår af dens publikationer. Her bare et par enkelte eksempler:

”Det er desuden urealistisk at forhandle en dansk særaftale på plads inden april 2017, hvor den nye Europol-forordning træder i kraft.” (Tænketanken Europa, Notat 30. december 2015). Og: ”Hvis forhandlingerne går meget hurtigt, kan det tage 3-4 år at forhandle en dansk særaftale på plads, og måske går der endnu længere tid.” (Tænketanken Europa, Notat 30. december 2015)

Det er derfor simpelthen ikke korrekt, når Bjarke Møller skriver, at de alene forholdt sig til spørgsmålet om en parallelaftale.

Det ændrer intet ved, at jeg mener, det er fint, at Tænketanken Europa blander sig i EU-debatten. Præcis som andre engagerede partshavere, som ønsker at kæmpe for deres særlige politiske synspunkter. Blot er der ingen grund til at tildele denne ”Tænketank” en ophøjet ekspertstatus, hvis udsagn er særlig sandfærdige. For det er ikke tilfældet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00