Debat

Et forsvar for solidaritet

DEBAT: I en krise i Europa, som findes nu, kan man ikke bare vælge EU til eller fra. Ugens debattør, Sofie Carsten Nielsen, der er EU-ordfører for Radikale Venstre, peger på, at EU-landene er indbyrdes afhængige.
Foto: Camilla Schiøler
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sofie Carsten Nielsen,
EU-ordfører, Radikale Venstre 

Europa - en vidunderlig dysfunktionel familie med strenge forældre, sorte får og omsorgsfuld disciplin. Nogenlunde sådan lød overskriften på en leder i den tyske avis Die Zeit forleden. Og den provokerede mig, men fængede samtidig. Hvem gider være et sort får eller have "politiske" forældre. EU er jo kun det, som EU's medlemmer, regeringer, parlamenter, Europa-Parlament og Kommission gør det til. Det er et politisk samarbejde. Det kan gå frem. Det kan gå tilbage. Og det kan gå i stå.

Det kan ikke betale sig ikke at samarbejde
Lige nu synes alt muligt. Det kan være begyndelsen til enden eller starten på noget helt nyt. Nogen taler om euroens sammenbrud, andre om et nyt integrationsstadie. Er det slut med den europæiske solidaritet, eller bliver vi blot endnu mere solidariske?

EU er grundlagt som et fredsprojekt. Det dominerer ikke dagsordenen længere, og det behøver det heller ikke. Vi skal bare huske, at når man samarbejder og laver bindende aftaler og bliver afhængige af hinanden, så betyder det, at prisen for at bekæmpe eller modarbejde hinanden bliver så meget større. Det kan helt enkelt ikke længere betale sig ikke at samarbejde. Det er næsten det allermest afgørende ved EU. Og det er smukt, synes jeg. I al sin besværlige og svære tilstand.

Tænk engang, at det, vi bekymrer os om i Danmark i dag, ikke handler om, hvorvidt tyskerne, franskmændene eller grækerne bliver rigere end os, stærkere eller bedre udrustet militært. Det, vi lige nu bekymrer os mest om, er, om de bliver for fattige og mister kreditværdighed.

Sofie Carsten Nielsen
EU-ordfører, Radikale Venstre

Forhindrer krig
Hvis man ser på EU udefra, så er det en fantastisk opfindelse. Tænk engang, at det, vi bekymrer os om i Danmark i dag, ikke handler om, hvorvidt tyskerne, franskmændene eller grækerne bliver rigere end os, stærkere eller bedre udrustet militært. Det, vi lige nu bekymrer os mest om, er, om de bliver for fattige og mister kreditværdighed.

Det er jo historien sat på hovedet. Alligevel tror jeg, at den afhængighed, vi som europæere har udviklet over for hinanden, en politik baseret på tillid og ikke (alene) på trusler, hviler på mere end blot ønsket om at forhindre krig. Og her er det dysfunktionelle familiebillede fra Die Zeit-lederen måske ikke helt af vejen.

Dysfunktionel familie
Det er ikke særlig sjovt at blive kaldt til orden af sin egen familie, sådan som den græske regering er blevet det af Merkel og Sarkozy, heller ikke selvom de er der for at støtte dig. Men det har medført en ret direkte - og mere familiær - tone i det europæiske samarbejde. Vi går ikke så meget rundt om den varme grød længere. Der skal handles. Det kan godt vise sig at være sundt for samarbejdet.

Det øger også risikoen for, at nogen føler sig forsmåede og vender familien ryggen. Modstandere af EU har aldrig haft så gode tider som nu.

Ikke et spørgsmål om ja eller nej
Flere borgerlige ungdomspartier og Liberal Alliance har meldt sig på skeptikerholdet. Men det er den lette løsning at sige, at Europas krise, den vil vi ikke være en del af. For mig og for Radikale Venstre er det ikke en mulighed at vælge EU til eller fra på den måde.

Det er helt afgørende for Danmark og dansk økonomi, at der kommer styr på gældskrisen i eurolandene. Derfor er jeg glad for, at der findes modige europæere i vores nabolande. De tør vælge fællesskabet til, tage ansvar og stille krav, også i en svær tid.

Denne debat kommer til at dominere det danske formandskab. Og jeg har tænkt mig at kaste mig ind i den med åben pande, ærlig snak og klare bud på, hvad vi gerne vil med EU. Europa er jo allerede i Danmark, ligesom der er danske varer, opfindelser, viden og mennesker rundt i Europa. Og lige nu har EU brug for, at der er nogle, der tør være solidariske. Også selvom det er solidaritet med den dysfunktionelle familie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00