Debat

EU kan sikre os friskere luft

DEBAT: Luftforureningen har fatale konsekvenser for vores helbred. Danmark kan ikke bekæmpe forureningen alene, og vi er derfor nødt til at have fokus på en samlet europæisk og global løsning, skriver Mette Reissmann.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Reissmann (S)
EU-ordfører

EU-kommissionen forventes at komme med et udspil til en ny luftkvalitetspakke i dette efterår. Luftforurening har stor betydning for vores sundhed og bærer mange negative omkostninger med sig. Luftforurening er det største miljørelaterede sundhedsproblem i Europa. Det er derfor ikke uden grund, at EU har besluttet at 2013 er "The year of air".

I København taler tallene for sig selv
I København, hvor jeg selv bor, er luftforurening skyld i 1.500 sygedage om ugen - og forureningen skønnes at dræbe ti gange så mange, som trafikken gør.

Forureningen har fatale konsekvenser for vores helbred. Hospitalsindlæggelser, behandling, medicin, sygedagpenge og hjælpeforanstaltninger har også store økonomiske konsekvenser for samfundet. Påvirkningerne af helbredet har i øvrigt vist sig at være langt værre end tidligere antaget - for eksempel kan gravide mødre overføre partiklerne til deres ufødte børn.

Emnet berører os alle. Luftforureningen kender ikke landegrænserne, så andre landes forurening bliver båret med vinden ind over Danmark. Det ville være ønskværdigt, at vi kunne trække ren luft ned i lungerne, men sådan er det desværre ikke. Danmark kan ikke bekæmpe luftforureningen alene, og vi er derfor nødt til at have fokus på en samlet europæisk og global løsning for at opleve en effekt.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

EU har et særligt ansvar
Et eksempel på et europæisk ansvar er transportsektoren. Her udledes nogle af de mest skadelige partikler. I transportsektoren benyttes EU's standarder ofte som reference i mange andre dele af verden. Det gælder sig både som kvalitetsmål og for at kunne eksportere varer, der lever op til EU's krav. Med ansvaret for standarder følger store muligheder for at præge verdensdagsordenen i den rigtige retning.

Verdensdagsordenen kan ligeledes præges når en supermagt som Kina, med 1,3 milliarder indbyggere, henvender sig til EU for at søge rådgivning angående luftforurening, hvilket aktuelt er sket. Det åbner muligheder for bedre fælles luftkvalitet, men også for vigtige handelssamarbejder.

I København, hvor jeg selv bor, er luftforurening skyld i 1.500 sygedage om ugen - og forureningen skønnes at dræbe ti gange så mange, som trafikken gør.

Mette Reissmann (S)
MEP

Økonomisk potentiale for EU
Jeg mener i øvrigt, at der kan være et økonomisk potentiale gemt i at stå sammen og være de førende inden for viden om luftforurening. Hvis vi i EU skaber innovative løsninger, der efterspørges globalt, så vil det, ud over at være godt for vores helbred og udgifter hertil, også komme os økonomisk til gode i forhold til international handel.

EU støtter op om videndeling på tværs af grænserne. Det betyder, at når vi deler erfaringer og udbygger dem landene imellem, opnås et højere resultat, end hvis vi stod alene. Derfor kan de løsninger, som vi skaber i fællesskab og som de første, være attraktive i andre dele af verden.

Der er endnu lang vej til, at vi ikke dagligt får tilsodede partikler ned i vores lunger. Danmark bærer et stort ansvar for vores byer og for at leve op til lovgivningen. Vi kan dog ikke løse opgaven alene, og derfor glæder det mig, at der kommer en mere restriktiv linje fra EU snart. Så kan vi i fællesskab bringe luftforureningen ned og være med til at sætte globale standarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00