Debat

SF: EU-Kommissionen ser gennem fingre med ulovlig halekupering

DEBAT: Skal problemet med rutinemæssig halekupering af smågrise udryddes i Danmark, er vi nødt til at løse det på EU-niveau og få alle lande med. Men Kommissionens 'løsning' har hidtil blot været at give medlemslandene mere information, skriver Margrete Auken (SF).
Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

I Danmark halekuperes størstedelen af alle smågrise. Det sker på trods af, at rutinemæssig kupering af svin er forbudt både i EU-lovgivningen og i Danmark.

Halekupering er et smertefuldt indgreb, hvor smågrise får klippet halen af, ofte uden bedøvelse, for at undgå, at de bider hinanden i halerne. Halebid er ikke normal adfærd hos grise, men tegn på, at grisene er syge eller stressede, fordi de mangler materialer at rode i og noget at tage sig til.

Halekupering er en frastødende måde, hvorpå svineindustrien kan undgå at forholde sig til, om dyrene har rimelige livsvilkår. Og hvis ikke det er tilfældet, så undgå at gøre noget ved det. Lovgivningen har taget stilling, men lovene overholdes bare ikke.

Umuligt at leve op til reglerne
Danmark er ikke det eneste EU-land, der bryder loven. Faktisk er det kun Sverige, Finland og Litauen, der overholder reglerne. Det er ifølge danske landmænd netop derfor, at det er umuligt at leve op til reglerne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det er selvsagt langt billigere at skære grisenes haler af end at skulle forbedre deres forhold (og halebidning er slemt både for dyrene og producenterne, det skal selvfølgelig afværges), og dermed er de lande, der bryder loven, bedre stillet konkurrencemæssigt end de lande, der følger den.

Men det må ikke kun dreje sig om økonomieffektivitet og konkurrence. Det er levende dyr, vi taler om, ikke et produkt, vi bare kan skære til, som det passer os.

Bliver lovgivningen for svag og/eller kontrollen for slatten, er det kun dem, der er ligeglade med dyrene, der har en chance for at klare sig.

Margrete Auken (SF)
MEP


For nyligt afholdt det danske Fødevareministerium et såkaldt 'grisetopmøde'. Her blev spørgsmål om halekupering taget op, og parterne blev enige om at: "Andelen af halekuperede smågrise skal nedbringes markant. En fælles indsats starter nu."

Det er meget lidt konkret, og derfor vil det systematiske lovbrud højst sandsynligt fortsætte - om end nok i lidt mindre omfang.

Har Kommissionen givet op?
Skal problemet med den rutinemæssige halekupering udryddes i Danmark, er vi derfor nødt til at løse det på EU-niveau og få alle lande med. Det er nu lykkedes mig sammen med Dyrenes Beskyttelse at få spørgsmålet om halekupering på dagsordenen i Borgerklageudvalget (PETI), hvor EU-kommissionen er tvunget til at forholde sig til emnet.

Kommissionen har tidligere erkendt, at halekupering foregår rutinemæssigt, og at EU-loven derved tilsidesættes. Alligevel har deres 'løsning' hidtil blot været at give medlemslandene mere information. Det virker som om Kommissionen har givet op og nu bare ser gennem fingrene med de åbenlyse lovbrud.

Det er helt utilfredsstillende og i klar modstrid med de grundlæggende værdier i EU, hvortil dyrevelfærd hører. Men det er også klart, at der skal sikres nogenlunde lige vilkår for producenterne i EU. Det er jo selve pointen i et godt indre marked. Og det er også her, det bliver tydeligt, at fælles høje standarder og godt tilsyn er den eneste måde, hvorpå de, der gerne vil være ordentlige, har en chance.

Bliver lovgivningen for svag og/eller kontrollen for slatten, er det kun dem, der er ligeglade med dyrene, der har en chance for at klare sig. Og det er vi altså ikke tjent med!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita









0:000:00