DF: Svært at være EU-optimist i 2019

DEBAT: Der er mange Europapolitiske slag at kæmpe i 2019, men det mest markante er dog Brexit. Og selvom Danmark rammes hårdt på eksporten til England, bør vi glæde os på briternes vegne, skriver EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Af Kenneth Kristensen Berth (DF) 
EU-ordfører

Det er nærmest umuligt blot at pege på en enkelt sag og samtidig bevare optimismen, når man skal besvare spørgsmålet om, hvad det vigtigste europapolitiske slag bliver i 2019. I hvert fald hvis man besidder en snert af kritisk sans overfor EU-systemet.

Migration og handlingslammelse
Et af de alvorligste slag er dog migrantstrømmen, hvor manglende handling fra EU’s ledere i den grad har svigtet det europæiske folk mod at blive oversvømmet af tredjeverdensborgere. Det ser desværre ikke ud til at handlingslammelsen aftager foreløbigt.

Anti-Trump
Præsident Macron og forbundskansler Merkels ambitioner om en fælles EU-hær, der skal forsvare os mod USA, bidrager også til dybe panderynker. Tanken om at lægge hele vores militær i EU’s rystende hænder er langt mere skræmmende end selv de mest rabiate tweets fra præsident Trump. 

Modstand fra medlemmer
Derudover kan jeg nævne ambitionerne om en fælles EU-udenrigspolitik, at det vælter ind over EU’s grænser med farlige produkter, som ikke opfylder EU-standarderne fra for eksempel Kina, samt de seneste optagelsesforhandlinger med Vestbalkanlandene som eksempler på EU-politiske slag, der skal kæmpes eller rettere bekæmpes i 2019.

Summen af ovenstående er et vidnesbyrd om, at EU-samarbejdets legitimitet har lidt et alvorligt knæk, hvorfor flere medlemslande forståeligt nok viser modstand ved at udfordre konventionerne.

Brexit
Det mest markante europapolitiske slag er dog, at Storbritannien, som det første land nogensinde, har besluttet at forlade EU-samarbejdet. En beslutning, der har været efterfulgt af et bemærkelsesværdigt dårligt forhandlingsforløb mellem briterne og EU og en kaotisk ageren i det britiske parlament.

Fnidder og kompromiser
Nu har det britiske parlament omsider stemt om Brexit-aftalen, og det blev et rungende nej. Det var også svært at forestille sig et andet udfald, da indenrigspolitisk fnidder og splittelse har formået at drukne de gode elementer i en ellers udmærket aftale fra EU.

Briterne skal nu finde ud af, hvad næste træk skal være. EU går næppe på kompromis med vilkårene i aftalen, da man risikerer, at briterne får bedre forhold til at handle, lavere miljøstandarder og mindre regulering, hvilket vil gøre dem mere konkurrencedygtige i forhold til EU-medlemslandene.

Til skade for Danmark
Risikoen er derfor, at der slet ikke kommer et Brexit, fordi de, som vil forhindre det, får overtaget. Alternativt ryger Storbritannien ud af EU helt uden en aftale. Begge scenarier vil være til skade for os alle, herunder ikke mindst Danmark.

En analyse fra den Internationale Valutafond, IMF, viser, at Danmark er det EU-land, der forventes at blive ramt tredjehårdest i forbindelse med Brexit. Hvis det ender med en såkaldt "Hard Brexit" uden en aftale, vil det danske bruttonationalprodukt falde med en hel procent. Kun Holland og Irland vil blive hårdere ramt.

Eksportmareridt
Det skyldes først og fremmest, at Danmarks eksportvarer til Storbritannien udgør mere end fem procent af den samlede danske eksport. Nedgangen vil særligt ramme eksporten af mejeriprodukter og svinekød til det britiske, hvor det forventes at smør- og blandingsprodukter bliver pålagt 30-40 procent told og svinekød 25 procent told. Det vil også ramme fiskeriet hårdt, da ingen Brexit-aftale betyder ingen adgang til fiskeri i de britiske farvande.

En fremtid uden EU
Faktisk er jeg mere optimistisk på briternes vegne, hvis vi ser fire-fem år frem i tiden. Det vil formentlig tage nogle år for dem at komme helt på fode igen efter udmeldelsen, men jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre at have en fremtid uden for EU. Også selvom de EU-glade journalister og beslutningstagere ihærdigt forsøger at tegne et billede af det modsatte.

Tema: Hvad bliver det vigtigste europapolitiske slag i 2019?

Forrige artikel Debat: Glem ikke, at Europarådet fulgte op på menneskerettighederne Debat: Glem ikke, at Europarådet fulgte op på menneskerettighederne Næste artikel EL: Kampen om Europas fremtid overskygger alt EL: Kampen om Europas fremtid overskygger alt
 • Anmeld

  HC Hansen

  Pessimister leverer ingenting

  Jeg er optimist på EUs vegne, på Danmarks vegne og på mine børns vegne. Vi har en moralsk pligt til at være optimistiske, selvom der er grund til bekymring, når man ser på verden omkring os - Brexit, Trump, Putin, Xiping og autokrater i vores egen baghave, klimaet. Der er nok at være bekymret over, jo.

  Men det nytter jo ikke noget at være pessimist og sortseer. Det løser ikke noget, fører bare til mismod og modløshed. Vi kan løse problemerne, Kennet Kristensensen B. - vel at mærke hvis vi arbejder sammen om det. Du er super pessimist omkring et samarbejde mellem de europæiske lande for at løse vores fælles problemer, men super optimist (sådan nogle år ude i fremtiden....), når modellen er at løse problemerne i skøn national ensomhed.

  Det holder ikke vand, Kenneth K B. Nationalstaten er en god opfindelse - for det er jo hvad nationalstaten er. En opfindelse af mennesker for i fællesskab at løse problemer. Men den blev opfundet på et tidspunkt, hvor udfordringerne var forskellige fra dem, vi og vores børn vil have. Klimaet kan ikke løses uden stærkt fælles samarbejde, det samme gælder forsvaret af vores liberale demokrati, menneskerettigheder, migration, økonomisk kriminalitet, terrorisme, kontrollere IT giganterne osv.

  Derfor må nationalstaten udvise rettidig omhu, tilpasse sig den fagre ny verden. EU er et stærkt eksempel på den tilpasningsevne, Brexit er i den forstand en falliterklæring. Hvis du, Kennet KB, er tilhænger af nationalstaten - og det formoder jeg stærkt at du er - så må du skifte hest. Nationalstaten dør, hvis den ikke tilpasser sig de nye udfordringer.

  Dine og mine børn vil ikke være imponeret over følgende vision for deres fremtid:

  “Jeg har kæmpet for nationalstatens bevarelse, den totale nationale suverænitet. Du er herre i dit eget hus. Men problemerne uden for dit hus, som rammer dig så snart du åbner din dør og går ud af dit hus, er ikke løst. Det må du finde ud af...”.

  Fordi det er, hvad du sælger, Kenneth KB. Intet andet. Og det vil ingen købe, hvis de ellers er nogenlunde fornuftige.

  Det ser ud til, at et klart flertal i Danmark og i resten af Europa er enige i den analyse - og heldigvis for det. Brexit er en falliterklæring og glæder kun vores fjender derude.

  Og så lige et par småting i dit indlæg:

  Tankerne fra Tyskland og Frankrig om et militært samarbejde er ansporet af Trumps totalt uansvarlige tilgnag til NATO samarbejdet. Glem ikke det. I øvrigt ligger der jo overhovedet ikke i de tanker en ide om, at “hele vores militær skal lægges i EUs rystende hænder”... og det ved du jo godt. Så hvorfor siger du sådan noget vrøvl?

  Du siger, at Brexit eller ikke- Brexit vil være til skade for Danmark. Du forklarer - til din ros - nogle af de negative konsekvenser af Brexit for Danmark. Jeg har ldidt svært ved at se, at ikke- Brexit er til skade for Danmark. Det forklare du jo heller ikke. Men jeg antager, at det du i virkeligheden mener med det er, at det vil skade DF håb om et fremtidigt dansk exit af EU...right? Jamen så sig det dog!

  Og så lige på migrationen...der kan jo ikke komme et indlæg fra DF uden at tale migration op som et katastrofalt problem. Nu forholder det sig imidlertid sådan, at tilstrømningen af migranter til EU er faldet drastisk. De tiltag, som man på EU niveau har taget, virker jo...det er bestemt ikke smukt og jeg tør ikke tænke på de vilkår, hvorunder de stakkels mennesker lever rundt omkring i Nord-Afrika og andre steder. Det er jeg klar over ikke er en stor prioritet for DF, men det må da i det mindste anerkendes at det har været særdeles effektivt. Jeg ved godt, at DF helst så, at vi kunne holde den sag i kog. Måske ønsker du dig lidt flere migranter, Kenneth KB, for at kunne koge lidt mere suppe på den konto?? • Anmeld

  Anthony Barrett

  Aachen traktaten er et vink med en vognstang til skeptikerne

  Må jeg anbefale skeptikerne en ferietur til de nærområder af EU der som deres største ønske på dagsordenen har en optagelsessamtale til fællesskabet.
  Det gælder lande som Serbien, Makedonien og Montenegro.

  Den nys indgåede Aachen-traktat mellem Frankrig og Tyskland er et vink med en vognstang til evt. skabsskeptikere: Vi har brug for hinanden - allesammen, ikke mindst for at kunne dæmme op over for kinesisk infiltration generelt, både på teleområdet og i et stærkt forenet handelsmæssigt og servicemæssigt samarbejde.

  Forenede har vi endnu lidt at gøre godt med. Splittede vil vi hurtigt blive til nul og niks.