EU-overblik: Claus Hjort vil have folkeafstemning om forsvarsforbehold hurtigst muligt efter valget

NYHEDSOVERBLIK: Danmark skal af med sit forsvarsforbehold, mener Claus Hjort Frederiksen (V). Han vil derfor have en folkeafstemning hurtigst muligt – og gerne inden for et år. Få overblik over dagens EU-nyheder.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gerne have en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet snarest muligt.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gerne have en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet snarest muligt.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Med blot 12 dage tilbage til europaparlamentsvalget vil jeg skynde mig at byde dig velkommen til dagens gennemgang af EU-nyhederne.

En anden, der gerne vil skynde sig, er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han vil nemlig meget gerne af med det danske forsvarsforbehold, og det skal helst ske snarest muligt efter folketingsvalget.

Det skriver Berlingske.

Forsvarsministeren ser gerne, at der bliver afholdt en folkeafstemning om en afskaffelse af forsvarsforbeholdet allerede i næste folketingssamling, som løber fra første tirsdag i oktober 2019 og et år frem.

”Vi er på en lang række områder stærkt presset af et USA, hvor præsident Donald Trump ønsker, at Europa tager mere ansvar, samtidig med at vi ser, at amerikanerne mere og mere koncentrerer sig om Kina og ikke Europa. Vi er nødt til at være med der, hvor det sker, for at kunne påvirke beslutningerne på forsvarsområdet i EU. Derfor skal vi få taget den afstemning,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Med sit ønske om en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet trodser Claus Hjort Frederiksen samtidig VLAK-regeringens nuværende støtteparti Dansk Folkeparti, der har afvist, at der skal være flere afstemninger om EU-spørgsmål i løbet af den næste folketingssamling.

Claus Hjort Frederiksen står dog ikke alene om en hurtigt afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Det er også en af LA's spidskandidat til europaparlamentsvalget Mette Bocks mærkesager.

Konservative står til at genvinde mandat
En ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten giver Konservative fornyet vind i sejlene.

Partiet står til at få 6,8 procent af stemmerne ved det kommende europaparlamentsvalg, og det er et markant hop fra sidste uges måling, hvor partiet blot fik 3,9 procent. Det betyder også, at Konservative nu står til at genvinde sin plads i Europa-Parlamentet, efter flere målinger har vist, at partiet var på vippen til at miste pladsen.

Det konservative mandat kommer fra Venstre, som Konservative er i valgforbund med. Venstre står i modsætning til sidste uge nu til at få tre mandater.

Læs mere på Altinget.

Vestager sætter turbo på i kampen for et EU-topjob
Efter at EU-kommissær Margrethe Vestager i længere tid har lurepasset, hvorvidt hun overhovedet er kandidat til et EU-topjob, øger hun nu sin indsats for at lande jobbet som den næste formand for EU-Kommissionen.
 
Det skriver Altinget: eu på baggrund af en række kilder, der har set den danske EU-kommissær i aktion i Bruxelles.

Her har hun blandt andet mødtes med de såkaldte EU-ambassadører, som er repræsentanter for medlemslandene, for at tale sin sag. Det ses af kilderne som et udtryk for, at hun arbejder hårdere for at vække opmærksomhed omkring sin person, forud for at der skal besættes topposter i EU-systemet, end hun tidligere offentligt har givet udtryk for.

”Hun har været markant mere proaktiv med at netværke og snakke med folk. Hun har hidtil haft et klart ønske om at underspille tingene. Men der ser vi en helt anden indstilling nu. Hun er blevet mere offensiv,” siger en kilde tæt på den politiske dyst om kommissionsformandsposten.

Efter europaparlamentsvalget skal der vælges en formand for EU-Kommissionen, en formand for Det Europæiske Råd, EU’s fælles Udenrigstjeneste og Den Europæiske Centralbank.

EP-plakater får lov til at hænge længere end normalt i Aarhus
Dobbeltvalgkampen har blandt andet betydet, at partiernes frivillige allerede har været i lygtepælene to lørdage i træk, og efter valget er der udsigt til to dage med klatreture, når plakaterne skal ned igen.

I Aarhus kommer byrådet dog de frivillige til undsætning. Kommunen har ifølge Ritzau fået tilladelse af Vejdirektoratet til at lade valgplakaterne til europaparlamentsvalget blive hængende i længere tid end normalt.

Reglerne dikterer, at plakater senest skal være taget ned otte dage efter valgkampen, hvilket denne gang vil være to dage, før folketingsvalget afholdes. Men nu får aarhusianerne lov til at vente med at pille EP-valgplakaterne ned samtidig med dem til folketingsvalget, hvilket senest skal ske otte dage efter 5. juni.

Københavns Kommune har også kontaktet Vejdirektoratet for at få en lignende tilladelse.

Frankrig og Holland går sammen mod Angela Merkels favorit
Der er lagt i kakkelovnen til et opgør mellem Frankrig og Tyskland om, hvem der skal være ny formand for EU-Kommissionen.

Det skriver Politiken.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har flere gange nævnt, at fordelingen af EU’s topposter efter europaparlamentsvalget ikke bliver ligesom i 2014, hvor Europa-Parlamentet endte med at trumfe Det Europæiske Råd og fordele posterne selv.

Det sætter Macron nu en tyk streg under med en europæisk rundrejse med den hollandske premierminister, Mark Rutte, der har til formål at sikre, at netop den nuværende største partigruppe i Europa-Parlamentet, konservative EPP, ikke får valgt sin spidskandidat, tyske Manfred Weber, som ny kommissionsformand.

Mens Macron tydeligvis vil spænde ben for Manfred Webers vej til formandsposten, bakkes den tyske kandidat op af sin egen statsleder, kansler Angela Merkel, og dermed er der lagt op til et sammenstød mellem to europæiske stormagter.

Læs hele historien her.

Det sker i morgen

  • Klokken 8.30: Mandag Morgen og TjekDet er vært for et EU-valgmøde i Altingets overdækkede gård i Ny Kongensgade 10, hvor de danske spidskandidater til Europa-Parlamentet skal debattere, hvilket EU de gerne vil have i fremtiden. Læs mere om arrangementet, og tilmeld dig på Facebook lige her.
  • Klokken 10.00: Møde i Europaudvalget
  • Klokken 21.00: De såkaldte spitzenkandidater fra partigrupperne i Europa-Parlamentet mødes til debat. Den liberale gruppe Alde, som den danske kommissær Margrethe Vestager tilhører, har ikke valgt en spitzenkandidat, men derimod et helt hold af kandidater, der skal repræsentere partiet i valgkampen. I debatten bliver det Margrethe Vestager, der deltager for Alde, og det hele finder sted i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00