EU-overblik: Den britiske regering udskyder Brexit-afstemning

OVERBLIK: Efter protester fra konservative Brexit-tilhængere udskyder den britiske regering en Brexit-afstemning.  

Foto: Dylan Martinez / Reuters / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til dagens overblik over EU-nyheder.

Den britiske regering udskyder en afstemning om Brexit. Det skriver AFP

Afstemningen skulle have været afholdt i starten af juni, men bliver nu udskudt efter protester fra konservative Brexit-tilhængere.

Den britiske premierminister, Theresa May, havde ellers ifølge BBC sagt, at aftalen ville blive offentliggjort fredag. 

Altinget følger situationen. 

Usikker K-plads i EU-Parlamentet bekymrer erhvervsliv
På søndag skal danskerne til stemmeurnerne og sætte deres kryds til europaparlamentsvalget. Den konservative spidskandidat, Pernille Weiss, har hele valgkampen ligget på vippen til at kapre et mandat.

Det giver anledning til bekymring i erhvervslivet, skriver Politiken.

Det skyldes, at De Konservative hører til i den gruppe, der formentlig bliver den største efter parlamentsvalget. Hvis Pernille Weiss ikke kommer ind, vil Danmark ikke være repræsenteret der.

”Jeg ved, at der har været nærmest panikagtig stemning i dansk erhvervsliv omkring det her, fordi der er mange, der kanaliserer deres interesser og prioriteter ind til de kandidater, der sidder i grupperne,” siger Marlene Wind, der er professor på Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

Både Margrete Auken (SF) og Christel Schaldemose (S) afviser, at er tale om en decideret katastrofe. De erkender dog alligevel, at det er vigtigt med en plads i den gruppe, og Auken kalder det en svækkelse, hvis Danmark ikke har en repræsentant i gruppen.

Ifølge Politiken har fagbevægelsen i form af formanden for Dansk Metal også udtalt, at det vil være ærgerligt, hvis Danmark ikke er den største gruppe, hvor ”de slår takten”.

Folkebevægelsen vil ikke handle med klimaskurke
Ifølge Folkebevægelsen mod EU skal Unionen ikke lave handelsaftaler med lande, der ikke lever op til Parisaftalen. Det skriver TV 2.

I det hele taget mener partiets spidskandidat, Rina Ronja Kari, ikke, EU har gjort nok for at bekæmpe klimaforandringerne.

”Når jeg kigger på, hvad EU har gjort på klimaområdet, synes jeg ikke, det er godt nok. Hverken Danmark eller EU lever op til Parisaftalen, og det er da utroligt pinligt,” siger hun.

EU-valget er i gang
I dag går EU-valget for alvor i gang, og både Holland og Storbritannien skal i dag til stemmeurnerne. I Storbritannien ser det ud til, at valgets helt store vinder bliver Nigel Farrage, der tidligere stod i spidsen for det EU-kritiske parti Ukip og nu er klar til et comeback med sit nye parti, Brexit-partiet. Det skriver Politiken.

Skal man tro BBC’s gennemgang af dagens meningsmålinger, ser det da også ud til, at Brexit-partiet bliver det parti, der får flest pladser i Europa-Parlamentet. Samtidig ser det ud til, at den britiske premierminister og hendes konservative parti ser ud til at gå voldsomt tilbage.

Læs også

EU-formand beder vælgerne tænke sig om
I forbindelse med valget kommer EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, med en advarsel til vælgerne. Mere præcist de vælgere, der regner med at sætte deres kryds ved det, han selv kalder ”det ekstreme højre”.

”Den person, som stemmer på det ekstreme højre, bør spørge sig selv: Hvad betyder det, hvis jeg stemmer, som jeg gør nu? Så vil han nemt forstå, at det vil betyde kaos,” siger han i et interview med Ritzau. Det skriver Jyllands-Posten.

Flere kritikere har kaldt Jean-Claude Juncker føderalist, men han understreger, at han ikke er imod patriotisme. Men hvis man tror, ens egne idéer er de eneste rigtige, vil det ende i kaos, siger han.

Vermund er sofavælger til EU-valget
Når det bliver danskernes tur til at stemme på søndag, vil Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, ikke tage turen ned i stemmeboksen. Det skriver Berlingske. Det skyldes, at hun ikke kan sætte krydset ved sit eget parti, der ikke stiller op. De nåede nemlig ikke at indsamle vælgererklæringer nok.

Vermund fortæller, at hun føler, at en stemme på de andre partier, vil skade det, hun står for.

”Hvis jeg skulle have stemt, ville de borgerlige partier i Parlamentet være mest oplagt. Men alle de borgerlige partier vil grundlæggende have mere EU i dansk politik, hvor jeg vil have mindre,” siger hun.

Hun kan heller ikke se sig selv stemme på Dansk Folkeparti, da sagen om misbrug af EU-midler stadig ikke er afsluttet.

Der sker i dag:

Klokken 15: Dansk Erhverv inviterer til debat om EU-regulering. I panelet sidder Peter Westermann (SF), Pernille Weiss (K), Mette Bock (LA), Marianne Vind (S), Lasse Hamilton Heidemann fra Dansk Erhverv og Thomas Brenøe fra Forsikring og Pension.

Hele dagen: Holland og Storbritannien stemmer til europaparlamentsvalget. 

Det sker i morgen:

Klokken 10: Møde i Europa-udvalget. Her skal man diskutere de kommende rådsmøder for handel og konkurrenceevne.

Hele dagen: Irland og Tjekkiet stemmer til europaparlamentsvalget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00