EU-overblik: EU-kilder kalder Løkkes forslag om permanent grænsekontrol for latterlig symbolpolitik

NYHEDSOVERBLIK: Det er ”vanvittigt” og et ”latterligt politisk signal”, når Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslår reform af Schengen-samarbejdet og permanent grænsekontrol. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med fem dage til europaparlamentsvalget vil jeg gerne byde varmt velkommen til dagens gennemgang af EU-nyhederne.

Noget, der til gengæld ikke har fået en varm velkomst, må siges at være Venstres og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om en permanent grænsekontrol og en reform af det nuværende Schengen-samarbejde.

Vi starter i dag ud med at se på en nyhedsanalyse fra Altingets egen EU-korrespondent Rikke Albrechtsen, hvor vi kan læse, at Venstre og statsminister Lars Løkkes forslag er blevet mødt med hovedrysten i Bruxelles.

Kilder i EU’s Ministerråd kalder forslaget ”vanvittigt” og et ”latterligt politisk signal” og understreger, at der er ”ingen chance for at få det gennemført”.

Heller ikke blandt akademikere får forslaget nogen klapsalver. Marie De Somer, der er leder af migrations- og diversitetsprogrammet hos tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, ser det danske udspil som ”højst problematisk”.

”Det er symbolpolitik. Motivationen er politisk og valgkampsdrevet i stedet for at bunde i egentlige offentlige hensyn,” siger hun til Altinget: eu.

Læs også

Måling: V vinder frem, og K taber mandat
Mens meningsmålingerne til folketingsvalget ser dystre ud for Venstre, ser det anderledes bedre ud for partiet, når det kommer til europaparlamentsvalget.

Lige nu står Venstre nemlig til at fordoble sit mandattal og få hele fire pladser i Europa-Parlamentet.

Det viser en dugfrisk måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, som blev offentliggjort her til morgen.

Fremgangen til Venstre sker dog på bekostning af de andre partier i den borgerlige lejr. Sejrherren ved europaparlamentsvalget i 2014, Dansk Folkeparti, bliver nemlig halveret. Og Konservative, som er i valgforbund med Venstre, har udsigt til at miste sit eneste mandat.

DF vil stadig samarbejde med Det Østrigske Frihedsparti efter skandale
Weekendens skandale i Det Østrigske Frihedsparti, der både har ført til nyvalg og fyring af samtlige af partiets ministre, får ikke Dansk Folkeparti til at droppe planerne om samarbejde med det østrigske højreparti.

Det siger Anders Vistisen, der er Dansk Folkeparti gruppeformand i Europa-Parlamentet, til Altinget.

Sagen handler om, at den nu forhenværende partiformand og vicekansler Heinz-Christian Strache er anklaget for at have tilbudt statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

4,2 millioner danskere kan stemme på søndag
Økonomi- og Indenrigsministeriet har lige offentliggjort tallet for, hvor mange vælgere der er stemmeberettigede til europaparlamentsvalget.

Et nyt udtræk fra CPR fra 16. maj viser, at 4.239.230 vælgere kan stemme ved valget. Heraf er 16.459 personer EU-borgere, der bor i Danmark og efter anmodning er blevet optaget på valglisten.

636 personer på listen er danskere, der bor i et andet EU-land, mens der er 2.731 udlandsdanskere, der har fået lov til at stemme.

Læs mere her.

Komiker truer danskerne: Husk at stemme til valget
En ny – måske en anelse uventet – person har kastet sig ind i kampen for at få netop de over fire millioner danskere til stemmeurnerne på søndag.

Det drejer sig om komikeren Frank Hvam, der har lavet en valgvideo, som han har delt på Facebook.

I videoen truer komikeren danskerne til at komme op fra sofaen og ned for at stemme. For ellers:

”Hvis du ikke gør det, så vil jeg tvinge dig til at æde en plastikpose, som er blevet fundet i maven på en delfin,” siger han.

Se hele videoen her (artiklen fortsætter under videoklippet)

 


 
Det sker i morgen

  • Klokken 8.30: Altinget inviterer til morgendebat i Ny Kongensgade 10, hvor du kan få en kop kaffe og høre EU-politikere debattere klimapolitik. Her skal Jeppe Kofod (S), Margrete Auken (SF), Rasmus Nordqvist (ALT), Morten Helveg Petersen (R), Anna Libak (V) og Jeppe Juhl (NB) blandt andet svare på, hvem der skal betale for den grønne omstilling? Skal de rige EU-lande – som Danmark – tage mere klimaansvar end fattigere lande som Bulgarien og Rumænien? Læs mere, og tryk deltag her.
  • Klokken 16.30: Mellemfolkeligt Samvirke inviterer til debat med fire kandidater til Europa-Parlamentet. Det er Rasmus Nordqvist (ALT), Linea Søgaard-Lidell (V), Jakob Nerup (EL) og Peter Westermann (SF), der skal tale om, hvad de vil kæmpe for i EU, og om deres syn på ulighed.
  • Klokken 17.10: I anledning af FN’s biodiversitetsdag er Kattegatcentret vært for en debat om havet omkring Danmark og biodiversitet. Deltagerne er Folketingsmedlemmerne Britt Bager (V), Leif Lahn Jensen (S), Torsten Gejl (ALT), Søren Egge Rasmussen (EL), Kim Christiansen (DF) og kandidat Jens Meilvang (LA) og kandidater til europaparlamentsvalget Margrete Auken (SF), som er medlem af Parlamentet nu, og Kirstine Bille (SF).
  • Klokken 18.30: Det er blevet tid til valgkampens sidste store tv-debat mellem de ti spidskandidater til europaparlamentsvalget, som DR står for med Ask Rostrup som ordstyrer.
  • Klokken 19.00: Som optakt til det kommende valg står Studenterhus Aarhus bag en række arrangementer, der kan gøre en klogere på EU. Dagens oplæg handler om EU’s handelspolitik. Læs mere her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00