EU-valg i andre lande: Frankrigs sociale opgør og tvekamp med Le Pen

FRANSKE STEMMER: Nationalistlederen Marine Le Pen forsøger at fiske stemmer i De Gule Vestes socialt oprørte vande. Det tegner til tæt løb mellem Rassemblement National og præsident Macrons parti ved Frankrigs europaparlamentsvalg.

BRUXELLES: De fleste andre partier bliver ikke meget andet end tilskuere, når præsident Macrons regeringsparti 26. maj kæmper med Marine Le Pens nationalister om at vinde det franske valg til Europa-Parlamentet.

”Det vigtigste slag, der vil blive udkæmpet i Frankrig ved dette valg, er kapløbet mellem Emmanuel Macrons parti, La République En Marche, og højreekstremisterne i Rassemblement National,” siger Philippe Ricard, assisterende udlandsredaktør ved det franske dagblad Le Monde i Paris.

Han henviser til, at de to partier i alle meningsmålingerne ligger helt tæt på hinanden, begge med lige godt 20 procent af stemmerne, mens alle andre partier ligger væsentligt lavere.

”Det bliver nærmest som endnu en runde i det franske præsidentvalg, hvor Le Pen led nederlag til Macron. Det slag er i realiteten fortsat lige siden Macrons sejr for to år siden. Dette europaparlamentsvalg bliver også en del af det,” siger han.

Philippe Ricard deltager sammen med erfarne redaktører og journalister fra syv andre medlemslande i et EP2019-panel, som Altingets podcast ’Parlamentet’ har inviteret til at fortælle om debatterne i deres respektive lande i ugerne før valget til Europa-Parlamentet 23.-26. maj.

”Præsident Macron fremstiller det sådan, at det her bliver en kamp mellem EU-tilhængere på den ene side og eurofobiske ’suverænister’ på den anden,” siger han:

”Men de andre partier prøver på deres side at gøre europaparlamentsvalget til en slags folkeafstemning for eller imod Emmanuel Macron.”

Selv om immigration også kan blive et vigtigt emne, så ser Philippe Ricard den økonomiske politik og især spørgsmålet om social ulighed som det mest dominerende efter mange måneders demonstrationer inspireret af protestbevægelsen ”De Gule Veste”.

”Spørgsmål som købekraften og social ulighed kan blive et af valgets vigtigste emner her i kølvandet på De Gule Veste,” siger han.

Forrige artikel EU-overblik: Navneleg og hurtige tog på tværs af Europa EU-overblik: Navneleg og hurtige tog på tværs af Europa Næste artikel Opbakningen til DF’s nye alliance halter før stor forbrødring i Salvinis Milano  Opbakningen til DF’s nye alliance halter før stor forbrødring i Salvinis Milano