Europæisk Ungdom: Brexit-regningen er ikke en straf

DEBAT: Når Storbritannien skal punge ud for at træde ud af EU, er det deres egen regning, de betaler. Det er ganske rimeligt, da de selv har skrevet under på budgetaftalen, skriver Jørn Sanne-Wander fra Europæisk Ungdom.

Af Jørn Sanne-Wander
Landsbestyrelsesmedlem, Europæisk Ungdom

Mange af de EU-modstandere, der i årevis har angrebet EU for ikke at forsvare borgernes interesser, mener nu, at EU skal give Storbritannien gaver med på vejen ud, fordi alt andet ville være at straffe Storbritannien. Men det er at fordreje fakta, så det gør helt ondt. For Storbritanniens ”divorce-bill” er ikke en bøde, det er en regning!

I EU vedtages budgettet for en syvårsperiode, det seneste er vedtaget for perioden fra 2014-2020. For at det skal kunne vedtages, skal alle lande være enige og sige ja til de planlagte udgifter. En legitim folkevalgt britisk regering har sagt ja til EU's budget og konstateret, at det er i Storbritanniens interesse. Det vil sige, at Storbritannien giver et beløb, men også får de ydelser til gengæld, som det blev aftalt i 2014.

En indgået aftale
At komme nu og sige, at en udgift, som Storbritannien i fællesskab med de andre EU-lande har vedtaget og accepteret, ikke skal betales alligevel, er det værste, Storbritannien kan gøre, lige inden landet stolt og glad vil træde frem foran verden for at lave aftaler om handel og samarbejde. Storbritanniens resterende troværdighed vil blive knust fuldstændigt.

Selv hvis britiske interesser nu var truet, så har beslutningen om at melde sig ud af EU jo flyttet ansvaret for at varetage Storbritanniens interesser fra EU. EU kan og bør derfor ikke gøre andet end at kræve det beløb, som svarer til Storbritanniens andel af det budget, som Storbritannien har givet samtykke til.

Skilsmisse er lose-lose
Vil EU dog være generøs og imødekommende, så kunne man med al retfærdighed vælge at korrigere Storbritanniens regning for det tab i vækst og velstand, som Storbritannien lider på grund af Brexit.

Det ville være rimeligt, fordi budgettet jo er beregnet på baggrund af en forventet økonomisk udvikling, som Storbritannien ironisk nok nu selv har smadret. Men når EU-samarbejdet i forvejen er win-win, så kan en skilsmisse med EU alt andet lige kun betyde lose-lose.

Forrige artikel Dansk Akvakultur til Greenpeace: Regeringens havbrugspolitik er ansvarlig Dansk Akvakultur til Greenpeace: Regeringens havbrugspolitik er ansvarlig Næste artikel Bosse: Bankunionen handler mindst af alt om banker Bosse: Bankunionen handler mindst af alt om banker