Debat

EU's landbrugsstøtte skal gøres grøn

DEBAT: For at kunne mindske landbrugets miljøbelastning er der brug for et mentalitetsskifte i landbrugspolitikken med fokus på kvalitet. Det skriver Dan Jørgensen (S), medlem af Europa-Parlamentet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er behov for et mentalitetsskifte i landbrugspolitikken i EU. I stedet for at gå efter at producere så meget som muligt så billigt som muligt, så skal vi højere grad gå efter at producere kvalitetsprodukter.

Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Af Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 


Hvert år bruger vi ca. 40 procent af EU's budget på landbrugspolitikken, og langt størstedelen af dette går til direkte udbetalinger til landmændene. Jeg er egentlig imod landbrugsstøtten, og jeg mener, at den helt burde udfases. Men eftersom der hverken er flertal for dette blandt EU's medlemsstater eller i Europa-Parlamentet, så bør vi i stedet satse på at gøre landbrugspolitikken grøn og bæredygtig.

Grønnere landrugspolitik
Vi forhandler i øjeblikket landbrugspolitikken i EU for de næste syv år. Der er lagt op til, at landbrugspolitikken skal gøres grønnere. I øjeblikket er landbrugspolitikken nemlig yderst skadelig for naturen og miljøet i EU. Det skyldes, især at den intensiverer produktionen og kun stiller meget få krav til landmændene om, hvordan de skal behandle miljøet.

I EU er landbruget derfor kilden til over halvdelen af al kvælstofudledning og en stor del af fosfatudledningen til vandmiljøet. Landbruget udgør ligeledes en meget stor belastning for EU's biodiversitet, der er presset som aldrig før. Eksempelvis har EU's bestand af fugle i landområderne aldrig været lavere.

Ud over miljøbelastningen står landbruget for omkring 10 procent af EU's udledning af CO2-gasser. Også her er der plads til forbedringer.

Flere grønne krav til landmænd
Vi bliver nødt til at rette op på denne situation for fremover at bevare vores natur. Som repræsentant for Europa-Parlamentets miljøudvalg deltager jeg i forhandlingerne om landbrugspolitikken, og jeg argumenter for, at vi skal stille krav til de landmænd, der modtager landbrugsstøtten.

Jeg mener blandt andet, at landmændene skal tage en del af deres areal ud (7 procent) til naturområder for at mindske belastningen for biodiversiteten. Og de skal lave sædskifte på deres marker. Det er godt for jordkvaliteten og for at undgå monokultur. Og på den måde er der heller ikke brug for at anvende lige så meget kvælstof, som det ellers er tilfældet for at få afkast på markerne.

Mentalitetsskifte i landbrugspolitikken
Jeg mener grundlæggende, at der er behov for et mentalitetsskifte i landbrugspolitikken i EU. I stedet for at gå efter at producere så meget som muligt så billigt som muligt, så skal vi i højere grad gå efter at producere kvalitetsprodukter, der respekterer miljøet og biodiversiteten.

Det ville være godt for naturen, og det ville samtidig være godt for landmændene. De er også afhængige af, at jorden ikke bliver ødelagt, og at økosystemerne fungerer. Derfor handler landbrugsreformen ikke om at straffe landmændene (det er der ingen, der er interesserede i), men om at sikre, at vi også kan drive landbrug fremover med respekt for natur og miljø.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00