Fakta om medlemmerne af Europa-Parlamentet

OVERBLIK: Læs fakta om, hvem der sidder i den valgte forsamling i Europa-Parlamentet.

STRASBOURG: 751 parlamentarikere fra 186 nationale partier fordelt på 28 lande tog 1. juli fat på Europa-Parlamentets ottende lovgivningsperiode.

Blandt de nyvalgte er der både en professionel pokerspiller, et satireparti og otte eks-premierministre.

Altinget har samlet de vigtigste fakta om det nye Parlament her.

Mænd dominerer (mindre)

På ligestillingsfronten går det langsomt, men sikkert mod mere lige repræsentation i Europa-Parlamentet.

37 procent af forsamlingens medlemmer er kvinder, hvilket er det højeste nogensinde. Sidste gang var tallet 35 procent. Til sammenligning var andelen af kvinder 16 procent tilbage i 1979 ved det første direkte valg til Parlamentet.

Landet med færrest kvinder pr. parlamentariker er Litauen, der stiller med blot én kvinde ud af 11.

I den anden ende af skalaen findes Malta, hvor fire ud af seks politikere er kvinder.

Danmark taber én kvinde i ligestillingsregnskabet i forhold til sidste valg, hvilket giver en fordeling med 38,5 procent kvinder. Det svarer til fem ud af tretten folkevalgte.

Danmark med yngste indslag

Danmark har igen politikeren, der bærer titlen som yngste m/k i Parlamentet. Det er Dansk Folkepartis Anders Vistisen, der med sine 26 år har færrest år på bagen.

Det er anden gang, Danmark løber med den titel, efter Emilie Turunen (S) i en alder af 26 år blev valgt i 2009 – dengang dog for SF. I løbet af samlingen kom Amelia Andersdotter til fra det svenske Piratparti, som var hele tre år yngre end Turunen.

Europa-Parlamentets ældste medlem hedder Emmanouil Glezos, er 91 år gammel og kommer fra Grækenland, hvor han er et modstandsbevægelsesikon kendt for at have revet hagekorsflaget ned fra Akropolis under Anden Verdenskrig.

Halvdelen genvalgt

Blandt de folkevalgte er cirka halvdelen gengangere. 49,5 procent af de politikere, der mødes i Strasbourg, huserede i samme bygning i sidste periode.

Den højeste andel af genvalgte parlamentarikere står Tyskland for med 69,8 procent. Derimod stiller Grækenland med det ultimative debutanthold. Ingen af de nyvalgte sad i Europa-Parlamentet i den seneste valgperiode.

Fra Danmark er syv ud af tretten EU-politikere genvalgt.

8 grupper og 20 udvalg

De 751 medlemmer har fordelt sig i de otte politiske grupper på tværs af det politiske spektrum med 15 løsgængere uden for grupperne.


Kilde: Europa-Parlamentet

, ,

Forrige artikel EU-Parlamentets midte knuser skeptikere i udvalgskamp EU-Parlamentets midte knuser skeptikere i udvalgskamp Næste artikel Sådan organiseres magten i Parlamentet Sådan organiseres magten i Parlamentet