Debat

Gør noget – eller hold jeres mund!

DEBAT: Arbejdsløsheden blandt unge er et af de varmeste politiske emner i Europa lige nu. De gode intentioner står i kø, men desværre mangler vi konkret handling bag de fine ord.
Emilie Turunen
Emilie TurunenFoto: Malene Lauritsen
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emilie Turunen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

"Hvis vi ikke får succes i kampen mod arbejdsløsheden blandt de unge, taber vi kampen om Europa".

Så dyster var Tysklands magtfulde finansminister Wolfgang Schäuble i sin forudsigelse, da han ved et møde i Paris for nylig kommenterede den høje ungdomsarbejdsløshed. Italiens Enrico Letta blev citeret Europa rundt, da han konstaterede, at ungdomsarbejdsløsheden er "Europas værste mareridt".

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Nutidens unge vil også have en fremtid
Sandt er det, at ungdomsarbejdsløsheden er en plage for Europa disse år. 5,6 millioner unge under 25 år er arbejdsløse, og hele 14 millioner unge under 30 år er hverken i job eller under uddannelse. Høj arbejdsløshed har særligt hos unge i Sydeuropa ført til modløshed, for udsigten til et job er deprimerende dårlig, og dermed forsvinder fundamentet for at kunne etablere et voksent og selvstændigt liv. En hel generation betaler lige nu meget dyrt for krisen, de havde meget lidt at gøre med. Alt, de har gjort galt, er at være unge på det forkerte tidspunkt.

Den franske præsident, Francois Hollande, rammede ligeledes situationens alvor ind, da han for et par uger siden stillede det retoriske spørgsmål, om nutidens politikere "kan leve med ansvaret for at have frataget nutidens unge håbet om et job og en fremtid". Nej, er det selvfølgelige svar på det spørgsmål. For politikere har ikke kun et økonomisk og socialt ansvar for at sætte skub i økonomien og jobskabelsen; vi har også en moralsk forpligtelse til hjælpe de unge med at komme godt i vej.

Nu skal der handlinger bag ordene  
Alligevel gør Europas ledere ikke nok ved problemet. Ved topmødet i februar i år afsatte EU's stats- og regeringsledere 6 milliarder euro over de næste 7 år til bekæmpelse. For at sætte det beløb lidt i relief modtog Frankrig som enkeltland 9,5 milliarder euro i landbrugsstøtte - alene i 2011. Tilsvarende har de europæiske statskasser stillet garantier for hundrede af milliarder af euro for at redde den europæiske banksektor. De unge derimod er blevet ramt af gældskrisens konsekvenser: Nedskæringer i den offentlige sektor, herunder i uddannelsessystemet, overalt i Europa og en benhård krisepolitik, der har kostet private arbejdspladser i milliontal.

Det kommende EU-topmøde i slutningen af denne måned har bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløsheden som et af hovedtemaerne, og her må der langt mere fokus på jobskabelsesinitiativer og på ansvarlige og finansierede investeringer i fremtidens generation.

Emilie Turunen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg forstår godt, hvis mange af Europas unge er ved at være trætte af de mange fine ord. Jeg er selv nået til et punkt, hvor jeg har lyst til at sige til Europas statsledere, at enten gør vi noget - eller også holder I mund med store forkromede taler! Alt for længe har dobbeltmoralens politik hersket i Europa: Man har lovet at bekæmpe arbejdsløsheden, men samtidig har man ført økonomisk politik, der har ledt til endnu højere arbejdsløshed.

Nu må der ske noget! Det kommende EU-topmøde i slutningen af denne måned har bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløsheden som et af hovedtemaerne, og her må der langt mere fokus på jobskabelsesinitiativer og på ansvarlige og finansierede investeringer i fremtidens generation.

Og lad også det kommende topmøde være starten på en ny ærlighed: Krisen er dyb. Vi kommer ikke til at skabe job til alle over natten, og der findes (desværre) ikke et quick-fix mod massearbejdsløshed. Men vi kan love én ting: At bakke ord op med konkrete politiske initiativer, der knækker arbejdsløshedskurven og giver lys for enden af tunnellen. Det forventer jeg at topmødet i slut-juni leverer.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)









0:000:00