Debat

Helveg: Nej-siden spiller hasard med sikkerheden

DEBAT: Hvorfor skal almindelige danskere og virksomheder ikke nyde godt af samme rettigheder som deres modstykke i andre lande, lyder spørgsmålet til nej-siden fra europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, der efterlyser en kvalificeret debat om de 22 konkrete retsakter.

"Grundlæggende vil det blive nemmere for virksomheder at handle på tværs
af grænser. Blandt andet vil de få nemmere ved at inddrive gæld, da de kan
undgå besværlige og omkostningstunge retssager ved at kunne benytte de
europæiske regler," lyder det fra Morten Helveg Petersen (R).
"Grundlæggende vil det blive nemmere for virksomheder at handle på tværs af grænser. Blandt andet vil de få nemmere ved at inddrive gæld, da de kan undgå besværlige og omkostningstunge retssager ved at kunne benytte de europæiske regler," lyder det fra Morten Helveg Petersen (R).Foto: Facebook.com
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Hvis resultatet af folkeafstemningen bliver et nej den 3. december, så spiller vi hasard med vores sikkerhed.

Det gælder både danskernes retssikkerhed, men i den grad også for virksomhedernes, hvor et ja kan sikre lige konkurrencevilkår. Faktisk siger Dansk Industri, at 14 ud af de 22 retsakter, som vi stemmer om, har direkte eller indirekte betydning for det danske erhvervsliv.

Fokuser på de 22 retsakter
Grundlæggende vil det blive nemmere for virksomheder at handle på tværs af grænser. Blandt andet vil de få nemmere ved at inddrive gæld, da de kan undgå besværlige og omkostningstunge retssager ved at kunne benytte de europæiske regler. Det sikrer altså danske virksomheders handel i EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg håber, at vi for alvor kan sætte skub i debatten om de 22 konkrete retsakter, og hvilke konsekvenser de har for danskerne og erhvervslivet. I stedet for at bruge tid på skræmmekampagner om asylpolitik og andre ting, som nej-siden bliver ved med at påstå, at danskerne får ind ad bagdøren ved et ja. Det passer simpelthen ikke. Det er ikke dét, vi skal stemme om. 

Nej-siden, deriblandt Dansk Folkeparti, bliver ved med at råbe op og være imod. Og det er sådan set også fint nok, hvis de så bare kom med konkret kritik: Kan de eksempelvis forklare, hvorfor almindelige danskere og virksomheder ikke skal nyde godt af samme rettigheder som deres modstykke i andre lande? Det skylder DF en forklaring på.

Lad os vise, at vi er herre i eget hus og selv vil bestemme, at vi vil være med i Europol i stedet for at lade de andre lande bestemme. 

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vil vi sætte dansk politi lysår tilbage?
Sikkerhed er jeg ikke klar til at spille hasard med – især når det kommer til Europol. Skal dansk politi have mulighed for fortsat at have adgang til Europol som værktøj, der gør vores land til et mere sikkert sted at være? Eller skal vi spille hasard med vores sikkerhed på det punkt og gå efter en parallelaftale, som kan tage flere år at forhandle hjem, hvis en sådan aftale overhovedet er mulig?

I den mellemliggende periode vil vi sætte dansk politi lysår tilbage i forhold til den organiserede kriminalitet med store konsekvenser for alle danskeres sikkerhed.

Ingen sikkerhed for parallelaftale
Danmark har gennem tiden forsøgt at opnå seks parallelaftaler med EU. Fire gange er vi rent faktisk kommet igennem med en sådan aftale. 

Derfor er det helt ude i hampen, når Dansk Folkepartis ordfører Kenneth Kristensen Berth ligefrem lover danskerne, at vi kan få, hvad vi peger på: ”hvis danskerne stemmer nej den 3. december, er der garanti for, at Danmark kan fortsætte i Europol enten igennem en parallelaftale, som vi vil anbefale, eller – hvis det mod forventning ikke skulle være muligt – igennem en begrænset anvendelse af tilvalgsordningen til kun at tilvælge retsakten vedrørende Europol.”

Det er fuldstændig volapyk. En sådan garanti kan Kenneth Kristensen Berth slet ikke give danskerne, da det slet ikke er sikkert, at vi vil få en parallelaftale.

Det er udelukkende op til de andre medlemslande, om det giver mening for dem, at vi er med. Og hvorfor i alverden løbe risikoen og lade Danmarks skæbne være i hænderne på de andre EU-lande?

Vælg sikkerhed fremfor hasardspil
Lad os vise, at vi er herre i eget hus og selv vil bestemme, at vi vil være med i Europol i stedet for at lade de andre lande bestemme.

Det gælder også for erhvervslivet. Her er det også langt fra sikkert, at vi vil komme med i alle 14 retsakter, som ellers har positiv betydning for virksomhederne. Realiteten er, at vi måske kun kan få en håndfuld af de rettigheder, som andre europæiske virksomheder benytter i dagligdagen. 

Derfor skal vi stemme ja den 3. december. Det er simpelthen for risikabelt at gøre andet. Jeg håber, at danskerne vil vælge vores sikkerhed frem for det hasardspil, som nej-siden står for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00