Debat

Helveg til Løkke: Udskriv folkeafstemning om Europol

DEBAT: Danskerne går en usikker fremtid i møde med Kristian Thulesen Dahls (DF) tomme løfter om Europol. Lars Løkke (V) må tage konsekvensen og udskrive endnu en folkeafstemning, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Der var ingen slinger i valsen fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl i partilederdebatten lige op til folkeafstemningen om det danske retsforbehold 3. december.

Over for tv-seerne på DR1, studievært Kim Bildsøe Lassen, publikum i det fyldte DR-koncerthus og de øvrige partiledere garanterede Thulesen Dahl, at danskerne trygt og sikkert kunne sætte kryds ved ”nej”.

For selv om danskerne stemte ”nej”, kunne det efterfølgende sagtens lade sig gøre at lande en dansk aftale om fortsat medlemskab af det europæiske politisamarbejde Europol, som 1. maj 2017 overgår fra mellemstatsligt- til overstatsligt samarbejde. Det skulle han nok sørge for. Her er, hvad han sagde hin aften:

Lars Løkke skal udskrive en ny folkeafstemning om Europol med udgangen af oktober-start november.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

”Jeg er af den fulde overbevisning og mener også at have dokumentation for, at vi kan løse den udfordring med Europol, så vi sikrer, at Danmark fortsat er med i Europol, for jeg er fuldstændig enig i, at det er en god idé. Nu har vi halvandet år til at få det på plads. Enten ved hjælp af en såkaldt parallelaftale, hvor vi aftaler os frem med de andre EU-lande, hvordan det skal være. Eller også ved at vi tilvælger Europol og så kun det, så slipper vi for at afgive suverænitet på alle de andre områder, som ellers er foreslået på torsdag.”

Vi ved alle sammen, hvordan det er gået sidenhen. Det er ikke lykkedes regeringen og Lars Løkke Rasmussen at lande en parallelaftale.

Farcen fortsætter
I sidste uge fik vi så vished for udsigterne. Det skete under Europa-Parlamentets krydsforhør af den britiske sikkerhedskommissærkandidat Julian King i Strasbourg. Her spurgte Dansk Folkepartis nye gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, King til en dansk parallelaftale. Kunne briten gøre noget?

Svaret runger stadig i Plenarsalen:

”Jeg støtter medlemsstaters engagement med Europol, men inden for traktatens rammer. Danmark har protokol 22 og har haft en folkeafstemning. Det må vi respektere.”

Vistisen ville også vide, om det nye (og forbedrede) Europol var ved at udvikle sig til et Europæisk FBI. Bagtæppet for det spørgsmål er, at Vistisen selv har turneret rundt med postulatet om, at Europol efter 1. maj 2017 netop er et europæisk FBI. Til spørgsmålet svarede King:

”Europol understøtter analytisk og operationelt arbejde, som medlemsstaterne ønsker. Det skal bygge tillid og styrke koordination, men det er ikke et europæisk FBI. Det siger traktaten også.”

DF's brudte løfter
Svarene bringer os ikke tættere på et fortsat dansk medlemskab af Europol. Men svarene er meget klare. Alt det Kristian Thulesen Dahl lovede vælgerne før afstemningen, holder ikke. Vi får ikke en ny og særlig parallelaftale. Derfor er den eneste måde, hvorpå vi kan forblive i Europol via den tilvalgsordning, vi har i traktaten. På godt dansk betyder det, at vi skal have en ny folkeafstemning om Europol, den selvsamme som Thulesen Dahl lovede danskerne under partilederdebatten.

Men fredag i sidste uge skiftede Dansk Folkeparti kurs. Her udtalte partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, at DF alligevel ikke ville anbefale et ja til Europol ved en ny folkeafstemning, fordi et ”ja” betyder, at Danmark ikke vil kunne indføre permanent grænsekontrol, idet Schengen-samarbejdet samtidig gøres overstatsligt. DF vil derfor have en særtilladelse fra EU til at kunne indføre permanent grænsekontrol, hvis de skal sige ”ja” til en ny folkeafstemning om dansk Europol-medlemskab.

Ikke i danskernes interesse
Situationen er den, at der forelå en dansk aftale, vi tog den ikke, det er vores egen sag. Vi står derfor til at ryge ud af Europol, som er uhyre vigtigt for dansk politi.

Jeg har siddet med ved bordet og forhandlet den nye Europol-aftale. Det er et markant forbedret Europol, som venter i horisonten. Som noget nyt underlægges Europol parlamentarisk kontrol. Som noget nyt har Europol oprettet et helt nyt terrorcenter, der skal imødegå de utallige og grænseoverskridende terrorangreb på Europa, som vi desværre også har haft helt tæt inde på livet i Danmark.

Derfor er jeg ikke et sekund i tvivl om, at Dansk Folkepartis ageren er i alt andet end Danmarks og danskernes interesse. De leger kispus med vores sikkerhed, med vores tryghed.

Intet kunne ligge os mere fjernt i Radikale Venstre. Det er ikke i den danske befolknings interesse med den fortsatte usikkerhed omkring medlemskabet af Europol.

Løsningen
Der findes én løsning, som vil bringe os ud af dødvandet. Lars Løkke Rasmussen (V) kan nemlig trække en streg i sandet og udskrive en folkeafstemning om dansk medlemskab af Europol.

Ifølge Lissabontraktatens artikel 331 skal Danmark bekræfte sin endelige stillingtagen til Europol over for EU-Kommissionen senest fire måneder før, Europol overgår fra mellemstatsligt til overstatsligt samarbejde. Regner man fire måneder tilbage fra 1. maj 2017, hvor det sker, skal Danmark melde resultatet af en evt. folkeafstemning ind til Kommissionen senest ved årsskiftet.

Så tiden er knap. For herfra skal der regnes yderligere tilbage, så der er tid til at få valglogistikken på plads og tid til at føre valgkamp. Derfor er vi dér, hvor Lars Løkke skal udskrive en ny folkeafstemning om Europol med udgangen af oktober-start november.

Indtil da skal Lars Løkke naturligvis endeligt afklare om:

- Danmark kan få en parallelaftale.

- Danmark kan få dispensation til at kunne indføre permanent grænsekontrol ved fuldt medlemskab af Europol (DF’s seneste krav).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00