Hvad er EU’s rolle i flygtningekrisen?

FLYGTNINGE: Når katastrofer rundt om i verden får store menneskemængder til at flygte mod EU, giver det hovedpiner hos EU's ledere. For hvordan håndterer man de mange flygtninge og migranter – og hvordan skal EU's lande blive enige? Her er et udpluk af debatten.

I sommeren 2015 blev flygtningesituationen i EU pludselig meget nærværende i Danmark, da store grupper af flygtninge gik på de danske motorveje.

Allerede dengang var det dog en kendt udfordring i europæisk perspektiv. Krigen i Syrien og forskellige katastrofer i Nordafrika har betydet, at store menneskemængder har bevæget sig over Middelhavet eller gennem Tyrkiet til EU.

De fleste af de mennesker strander i lejre eller gemmer sig illegalt i de sydeuropæiske lande – og hvad skal der ske med dem?

Problemerne er nemme at få øje på, mens løsningerne er komplicerede og svære at blive enige om.

EU har lavet en aftale med Tyrkiet om at kunne sende afviste asylansøgere til landet, og internt i EU har man en ambition om at fordele 160.000 flygtninge imellem landene. Ingen af de to store initiativer har vist sig at være nøglen til at løse en af EU’s største udfordringer i disse år.

Men hvem har ansvaret for, at de ikke fungerer, og hvad skal der gøres anderledes? Og er flygtningekrisen overhovedet en krise?

Altinget: eu-guide har samlet fem indspark om EU’s rolle og ansvar i flygtninge- og migrantkrisen.

Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale:

Flygtningekrisen kan ikke udliciteres

Morten Helveg Petersen (R) blev valgt til Europa-Parlamentet ved det seneste valg i 2014. Sammen med Jens Rohde (R) udgør han de to radikale medlemmer af Parlamentet. Morten Helveg har tidligere siddet i Folketinget i årene 1998-2009. Han er søn af tidligere minister og partiformand Niels Helveg Petersen (R).

Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp:

Grækenland og Italien er efterladt med problemerne

Andreas Kamm var indtil for efteråret 2017 formand for Dansk Flygtningehjælp – en stilling, han har haft siden 1998. Dansk Flygtningehjælp er en nødhjælpsorganisation, der med egne ord arbejder for at skabe varige løsninger for flygtninge og internt fordrevne. Læs et portræt af Andreas Kamm her.

Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti:

Det bliver en ormegård

Anders Vistisen (DF) er medlem af Europa-Parlamentet, hvor han har siddet siden 2014. Han er et af partiets tre medlemmer i Parlamentet. Anders Vistisen er uddannet jurist og har tidligere været formand for Dansk Folkepartis Ungdom.

Sarah Vormsby, analytiker ved Tænketanken Europa:

Danmark er udsat uden for EU's fælles asylsystem

Tænketanken Europa er en uafhængig, EU-positiv tænketank, der med egne ord arbejder for at kvalificere, nuancere og præge den europapolitiske debat i Danmark. Sarah Vormsby er ansat som analytiker og arbejder med blandt andet flygtningepolitik og datasikkerhed i EU.

Ninna Nyberg Sørensen, Nauja Kleist og Hans Lucht, seniorforskere ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS):

Tyrkietaftale kan svække Europa

Dansk Institut for Internationale Studier er en statslig forskningsinstitution, der laver forskning og analyser om forskellige internationale forhold. Deres opgave er at informere både politikere og offentligheden om, hvad der sker i verden, og hvad det betyder for Danmark. Alle tre forfattere arbejder inden for området migration.

Forrige artikel Lærervejledning til EU-guiden Næste artikel Hvad skal der ske med EU efter brexit? Hvad skal der ske med EU efter brexit?