Hvad skal der ske med EU efter brexit?

BREXIT: Imens forhandlingerne er i gang om, hvordan Storbritannien skal træde ud af EU, er der fuld gang i debatten om, hvad det kommer til at betyde for det europæiske samarbejde. Her er et udpluk af den debat.

I juni 2016 bestemte borgerne i Storbritannien, at landet skal melde sig ud af EU. Storbritannien meldte sig ind samtidig med Danmark i 1973, dengang samarbejdet hed EF. Fra marts 2019 er de ikke længere med i det europæiske samarbejde.

Nu er forhandlingerne i gang om, hvordan Storbritannien kan forlade EU. Der er nemlig ikke nogen fast procedure for, hvordan det skal gøres.

Samtidig kører debatten i de andre medlemslande og på tværs af Europa om, hvordan fremtidens EU skal se ud. Der er nemlig enighed om, at EU skal forandres – men langt fra enighed om, hvordan det skal ende med at se ud.

Altinget: eu-guide har samlet fem indspark i debatten om Brexit og EU’s fremtid:

Stine Bosse, Landsformand i Europabevægelsen:

Ingen kender konsekvenserne af Brexit

Europabevægelsen arbejder for et stærkere europæisk samarbejde. De laver politisk arbejde og oplysningsarbejde om EU. Bevægelsen har eksisteret i Danmark siden 1948, og Stine Bosse har været formand siden 2015. Hun sidder i en række andre bestyrelser, blandt andet TDC og Børnefonden.

Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre:

DF fortsætter Europa-slingrekurs

Morten Løkkegaard blev første gang valgt til Europa-Parlamentet i 2009 for Venstre. I 2015 blev han valgt til Folketinget og var blandt andet EU-ordfører, inden han vendte tilbage til Europa-Parlamentet, da Ulla Tørnæs blev udnævnt til udviklingsminister i 2016. Løkkegaard er uddannet journalist. 

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører for Dansk Folkeparti:

Brexit-aftale kan gøre en ende på EU's dødskamp

Kenneth Kristensen Berth er EU-ordfører for Dansk Folkeparti. Han blev valgt til Folketinget i 2015 efter at have været suppleant ad to omgange. Kristensen Berth er uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag og var formand for Dansk Folkepartis ungdom 1999-2007.

Poul Skytte Christoffersen, bestyrelsesformand i Tænketanken Europa:

Breder EU sig over for meget?

Tænketanken Europa er en uafhængig, EU-positiv tænketank, der med egne ord arbejder for at kvalificere, nuancere og præge den europapolitiske debat i Danmark. Poul Skytte Christoffersen blev formand i 2015. Han har haft en lang karriere som diplomat, hvor han blandt andet var Danmarks EU-ambassadør.

Lukas A. Lausen, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab U35

Kriseramt Europa fordrer et EU i flere hastigheder

Det Udenrigspolitiske Selskab U35 er ungdomsafdelingen af Det Udenrigspolitiske Selskab, som er en forening, der med egne ord arbejder for at engagere, formidle og skabe debat om udenrigspolitiske anliggender. Lukas A. Lausen blev i september 2017 rådgiver for Jeppe Kofod, som sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Forrige artikel Hvad er EU’s rolle i flygtningekrisen? Hvad er EU’s rolle i flygtningekrisen? Næste artikel Overblik: Få EU ind i undervisningen Overblik: Få EU ind i undervisningen
Venstre vil indføre permanent grænsekontrol

Venstre vil indføre permanent grænsekontrol

GRÆNSEKONTROL: Venstre vil reformere Schengen-samarbejdet og gøre kontrollen ved grænsen permanent. De vil samtidig investere 50 millioner kroner i ”ny teknologi”, som skal lette politiets arbejdsbyrde.