K fastholder mandat: Vi har ikke valgt den nemme løsning

EU-VALG: Spændingen varede lige til det sidste hos Konservative, som har været på vippen til at ryge ud af Europa-Parlamentet. Men partiet lykkedes med at fastholde sit ene mandat.

Der var længe tvivl om, hvorvidt det ville lykkes Konservative og den for mange ukendte Pernille Weiss at redde partiet en plads i Europa-Parlamentet ved søndagens valg.

I en stor del af meningsmålingerne op til valget har partiet stået til at ryge, men med 6,2 procent af stemmerne genvandt Konservative sit ene mandat i Europa-Parlamentet. Et mandat, som spidskandidat Pernille Weiss med al sandsynlighed tager, når de personlige stemmer er blevet talt op mandag.

Med et mandat kan Konservative opretholde dansk indflydelse i den konservative og kristendemokratiske EPP-gruppe, som er Parlamentets største partigruppe.

”Der har været rigtig meget på spil for os. Men vi står over for et nyt kapitel med mange flere sider end tidligere,” lød det fra Pernille Weiss (K) i sin vindertale til partifællerne.

Pernille Weiss har snuset til politik som amtspolitiker på Fyn fra 1996 til 2004, men er ellers et ubeskrevet blad i dansk politik. Partiformand Søren Pape Poulsen er dog ikke nervøs over, at den politisk uprøvede Pernille Weiss skal tage over fra Bendt Bendtsen.

”Vi stod i en situation, hvor Bendt (Bendtsen, red.) stoppede, og så skal man nogle gange ryste posen og spørge: Hvad er det så, næste generation og fremtiden skal byde på? Og der syntes vi, at Pernille har noget politisk og kan favne bredt. Hun har førhen vist sig at være en rigtig god kandidat for Det Konservative Folkeparti, tilbage da hun var valgt politiker sidst, selvom det er lang tid siden," siger Pape.

Et ukendt ansigt
At hun indtil nu ikke har været et kendt ansigt, giver kun grund til at være endnu gladere for resultatet, mener partiets formand.

”Vi stiller med en kandidat, som ingen kendte for et år siden, så er jeg vildt lykkelig over, at det er lykkedes med så hårdt arbejde at få så godt et resultat,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Inden valgresultaterne begyndte at tikke ind klokken 23, var der nervøs stemning til den konservative valgfest. Og ifølge gruppeformand Mette Abildgaard har Konservative ikke valgt den nemme løsning ved dette europaparlamentsvalg. 

“Det er vigtigt, at Danmark har en stemme i EPP-gruppen, men vi har ikke valgt den nemme løsning, os Konservative, ved at vælge et siddende folketingsmedlem eller en siddende Europa-parlamentariker. Vi har valgt et helt nyt navn, og Pernille Weiss har ført en fantastisk flot kampagne, men hun er et ansigt, som danskerne har skullet lære at kende," siger Mette Abildgaard til Altinget.

Hårdt arbejde
Folketingsmedlem Merete Scheelsbeck (K) mener også, at det ikke er ansigtet, men hårdt arbejde, der har skabt resultatet.

”Pernille har eddermaneme kørt noget af en slutspurt. Hun har ikke sovet i et år, tror jeg,” siger Merete Scheelsbeck. Men det har været en tung opgave, som partiet har måttet løfte i fællesskab.

”Hele partiet er gået sammen om, at det her var noget, Pernille ikke kunne klare alene. Det var noget, vi skulle kæmpe for alle sammen. Og det er heldigvis lykkedes,” siger Merete Scheelsbeck.

Et grønt hjerte
Partiformand Søren Pape Poulsen ser nu frem til et fornyet konservativt klimafokus.

"Hun er en ny konservativ generation, som vi får god gavn af dernede, fordi hun både er dybt engageret i klimaspørgsmålet, men også de små og mellemstore virksomheders kår," siger formanden, der håber på at kunne ride på bølgen af søndagens resultat frem mod folketingsvalget 5. juni.

”Det giver jo et fantastisk rygstød,” siger han.

Forrige artikel Valgdeltagelsen slår rekord: Aldrig har så mange stemt til et EP-valg Valgdeltagelsen slår rekord: Aldrig har så mange stemt til et EP-valg Næste artikel Thulesen Dahl efter det “totale nederlag”: Vores klimapolitik har kostet vælgere  Thulesen Dahl efter det “totale nederlag”: Vores klimapolitik har kostet vælgere