Kandidat til at blive EU's næste leder: Stort problem for Danmark, hvis K mister sin plads i parlamentet

INTERVIEW: Danmark vil tabe en markant indflydelse, hvis der ikke kommer et nyt dansk medlem i den store konservative gruppe i Europa-Parlamentet. Det siger gruppens formand og spitzenkandidat, Manfred Weber, i dette interview, hvor han også fortæller om sit syn på kønsbalancen i en ny EU-Kommission og Nord Stream 2.

Manfred Weber besøgte for nylig København, hvor han sammen med Konservatives spidskandidat til europaparlamentsvalget Pernille Weiss var på besøg hos blandt andet Dansk Erhverv og Københavns Universitet.
Manfred Weber besøgte for nylig København, hvor han sammen med Konservatives spidskandidat til europaparlamentsvalget Pernille Weiss var på besøg hos blandt andet Dansk Erhverv og Københavns Universitet. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix

Danmark vil miste en vigtig stemme i Europa-Parlamentet, hvis Konservative ikke genvinder sit ene mandat.

Sådan lyder det fra den konservative EU-topkandidat Manfred Weber, som kandiderer til at blive ny formand for EU-Kommissionen efter europaparlamentsvalget.

Han er lige nu formand for Europa-Parlamentets konservative partigruppe, EPP, hvor Konservatives Bendt Bendtsen er det eneste danske medlem. Gruppen er den største i Parlamentet med 215 ud af 751 pladser.

”Det ville være et stort problem for Danmark og danske interesser, fordi det i Europa-Parlamentet er ligesom i alle andre parlamenter: Når du er en del af en lille gruppe, har du mindre indflydelse, mens når du er medlem af en stor gruppe – i det tilfælde den største i Europa – så har du mere indflydelse,” siger Manfred Weber til Altinget.

Fakta
Blå bog: Manfred Weber
Født 14. juli 1972 i Bayern.

Formand for EPP-gruppen (European People Party) i Europa-Parlamentet: 2014 til nu
Medlem af Europa-Parlamentet for CSU (Christlich-Soziale Union): 2004 til nu
Næstformand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet: 2009 til 2014
Medlem af Landdagen i Bayern: 2002 til 2004

I dag er der kun 25 procent af kommissærerne, der er kvinder, og det er ikke længere acceptabelt. Derfor vil jeg have en Kommission, der har en 50/50-fordeling af kvindelige og mandlige kommissærer.

Manfred Weber, Formand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet og EPP's spitzenkandidat

Altinget mødte den måske kommende EU-kommissionsformand, da han for nylig besøgte København som et led i sin charmeoffensiv rundt i Europa forud for valget i slutningen af maj. Her havde han fået selskab af den konservative spidskandidat Pernille Weiss, der netop skal kæmpe om at sikre en dansk stemme i EPP-gruppen.

Manfred Weber har stor tiltro til, at det vil lykkes for Pernille Weiss. Men han opfordrer alligevel danskerne til at huske på, hvad der er på spil:

Det er simpelthen i Danmarks interesse at vælge en kandidat, der får meget indflydelse og er en af beslutningstagerne efter valget. Derfor håber jeg også, at Konservative bliver genvalgt i Danmark.

Manfred Weber, Formand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet og EPP's spitzenkandidat

”Det er simpelthen i Danmarks interesse at vælge en kandidat, der får meget indflydelse og er en af beslutningstagerne efter valget. Derfor håber jeg også, at Konservative bliver genvalgt i Danmark.”

Til kamp for retsstaten
Et valg til Pernille Weiss er ikke det eneste, som Manfred Weber har på hjertet under sit besøg. Turen rundt i EU’s medlemslande handler nemlig primært om at udbrede kendskabet til ham og hans planer for, hvad han vil gøre som ny EU-kommissionsformand.

En af de ting, som Manfred Weber vil have særligt øje for som ny EU-kommissionsformand, er retsstatsprincippet. I øjeblikket er der i EU en del kritik af, at flere østeuropæiske lande bryder flere af retsstatens principper.

”Retsstatsprincippet er en nøgleopgave for den kommende EU-Kommission, og jeg vil som kommissionsformand lægge op til en opdateret mekanisme, der skal tilse, at medlemslandene overholder EU’s fælles værdier. I forbindelse med sagerne mod Polen og Ungarn har vi set, at den nuværende artikel 7 ikke er særlig magtfuld,” siger Manfred Weber og fortsætter:

”Jeg foreslår, at der bliver lavet en årlig rapport fra en uafhængig institution, der overvåger tilstanden i alle medlemslandene og ikke blot de central- og østeuropæiske lande. Derefter lover jeg, at jeg som kommissionsformand automatisk vil bringe alle bemærkninger og kritik fra rapporten direkte til EU-Domstolen.”

Orbans parti følger EPP’s regler i Parlamentet
Manfred Weber har som formand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet dog en tilknytning til en af de helt store ballademagere. Ungarn er et af de lande, der har fået mest kritik for sine brud på retsstatsprincippet. Landet er ledet af den ungarske premierminister, Viktor Orbán, hvis parti, Fidesz, er en del af EPP.

I marts fik den konservative partigruppe dog nok af Viktor Orbán og Fidesz efter en anti-EU-kampagne, der blandt andet udstillede EU-Kommissionens formand og EPP-medlem Jean-Claude Juncker. Det resulterede i, at partiet blev suspenderet og blandt andet ikke længere må deltage i EPP-partiets møder.

På trods af suspenderingen fra selve partiet har Fidesz’ medlemmer i Europa-Parlamentet ikke mærket nogen konsekvenser. Her indtager partiet stadig roller internt i EPP og taler på vegne af gruppen.

Fidesz er blevet suspenderet fra EPP-partiet. Men hvorfor har de ikke mistet rettigheder i Europa-Parlamentet, hvor du er formand for gruppen?

”Fidesz’ medlemmer i Europa-Parlamentet er nogle af dem, der følger EPP-gruppens regler meget konsekvent, og de følger gruppens fælles beslutninger og stemmer sammen med gruppen,” forklarer Manfred Weber.

”Og vi har truffet et klart valg, da vi valgte at suspendere Fidesz fra partiet. Jeg har blandt andet ikke set samme handling fra den socialdemokratiske gruppe (S&D) mod Rumænien,” tilføjer han, med henvisning til at Rumænien ledes af en socialdemokratisk premierminister.

”Vi har gjort vores, og jeg stemte personligt for at aktivere artikel 7 mod Ungarn. Jeg har ikke set andre partier gøre det samme ved deres problemer.”

Men hvordan kan du rose suspendering fra partiet og stadig lade dem blive en aktiv del af gruppen i Parlamentet?

”De bakker konsekvent op om EPP-gruppens beslutninger og stemmer efter, hvad gruppen beslutter sig for – og ikke hvad Fidesz beslutter sig for. De stemmer mere sammen med EPP, end andre i partigruppen gør Men jeg vil gerne understrege, at en eksklusion af Fidesz stadig er på bordet, hvis partiet ikke ændrer sin kurs hjemme i Ungarn.”

Vil forsøge at stoppe Nord Stream 2
Manfred Weber er, som navnet måske antyder, tysker. Han er derudover medlem af søsterpartiet til den tyske kansler Angela Merkels parti, der efter sigende ser ham som en favorit til at indtage posten som kommissionsformand.

Men selvom han betegnes som Merkels mand, følger han ikke kanslerens linje i alle spørgsmål. Det gælder blandt andet den omstridte russiske gasledning Nord Stream 2, der skal føre gas fra Rusland til Tyskland.

Gasledningen skal efter planen gå gennem dansk farvand, og der har den danske regering indtil videre tøvet med at give den nødvendige tilladelse. Danmark er splittet mellem at efterleve den vigtige handelspartner Tysklands ønske og beskytte de østeuropæiske og baltiske landes interesser. Derfor har blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen efterspurgt en fælles europæisk beslutning, og det vinder genlyd hos Manfred Weber:

”Jeg forstår til fulde de danske bekymringer, og jeg deler dem. For jeg tror ikke, at Nord Stream 2 er et godt projekt for Europa. Derfor vil jeg undersøge mulighederne for at stoppe Nord Stream 2, hvis jeg bliver kommissionsformand.”

”Sådan et projekt bør blive organiseret og drøftet på europæisk niveau. For der er både finske, svenske, danske og baltiske interesserer i projektet, og derfor skal vi have en fælles beslutning,” tilføjer Manfred Weber.

Kan du stoppe projektet?

”Vi må undersøge situationen efter valget. Vi må se nærmere på gasdirektivet og dets muligheder for at stoppe det nuværende projekt, fordi det allerede er ved at blive sat i gang. Derudover skal vi sikre, at det bliver fastlagt, at for fremtiden er ingen af den slags projekter kun nationale projekter, og de vil blive drøftet på europæisk niveau.”

Lover en kønsbalanceret EU-Kommission
Hvis Manfred Weber bliver udpeget som ny formand for EU-Kommissionen får han til ansvar at danne den nye Kommission.

Og den vil få markant flere kvinder, end det er tilfældet i dag, hvis det står til ham.

”I dag er der kun 25 procent af kommissærerne, der er kvinder, og det er ikke længere acceptabelt. Derfor vil jeg have en Kommission, der har en 50/50-fordeling af kvindelige og mandlige kommissærer,” siger Manfred Weber.

Hvordan vil du sikre dig, at det bliver til virkelighed?

”Kommissionsformand har en stor magt, fordi der er ingen, der vil blive præsenteret som ny kommissær uden kommissionsformandens samtykke. Efter valg af kommissionsformand vil jeg tale med alle stats- og regeringschefer om, hvem de vil indstille til kommissærer. Og hvis jeg ikke er enig i kønsbalancen, kan jeg nægte at præsentere den nye kommission. På den måde har du meget indflydelse som formand.”

Den danske kommissær Margrethe Vestager har foreslået, at alle EU-medlemslande skal komme med både en kvindelig og mandlig kandidat til landets kommissærpost. Det skal gøre det lettere at få sammensat en kommission med lige mange kvinder og mænd. Men den idé afviser Manfred Weber i første omgang:

“Det er en mulighed. Men jeg er optimistisk i forhold til at tale med medlemmerne af Det Europæiske Råd og først forholde mig til, hvilke kandidater vi har. Jeg har allerede oplevet stor interesse fra medlemslande i forhold til at finde kvindelige kandidater, så lad os lige se, hvordan det går,” siger han.

Lover du, at der kommer en kønsbalanceret Kommission?

”Jeg lover at arbejde for det, ja.”


    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion